Ексклюзиви
четвер, 23 жовтня 2008 16:38

Ганна Лиходій та Марія Киричок не знають своїх днів народження

Автор: фото: Світлана ДУШИК
  На стінах у хаті Ганни Лиходій (ліворуч) та Марії Киричок у селі Пекарів Сосницького району на Чернігівщині портрети родичів і кольорові плакати сім’ї президента Віктора Ющенка
На стінах у хаті Ганни Лиходій (ліворуч) та Марії Киричок у селі Пекарів Сосницького району на Чернігівщині портрети родичів і кольорові плакати сім’ї президента Віктора Ющенка

Сестри Ганна Лиходій та Марія Киричок із села Пекарів Сосницького району Чернігівщини ніколи не святкували днів народження.

— Нам мати ніколи не казала, якого числа ми народилися, — розповідає 93-річна Ганна Симанівна. За ім"ям батька сестер у селі називають "Симановими дівчатами". — Справлять іменини в нашій сім"ї не було заведено, ніхто ніколи не поздоровляв із днем народження. Пізніше прийшли люди із сільради попитати, які дати вказати в документах. Ми довго думали, але так і не згадали.

У Сосниці відшукали документи: Ганна з"явилася на світ 1915 року, Марія — 1921-го. У паспортах день і місяць записали навмання.

— Пам"ятаю, коли народилася Марія, була зима, саме ткали, — згадує Ганна. — Ото й кажу: записуйте середній місяць зими.

Сестри ведуть до хати. Розпитують, як звати, звідки.

— Коли будуть у вас діти, то Свєтами їх називайте — так красіво. А нас так некрасіво звать: Ганька і Манька, — регочуть. — Сина не треба вам, дочку краще. Назвете Тоньою або Вальою.

Речі в кімнаті акуратно складені, ніби їх ніхто не чіпає. На стінах портрети в рушниках. Поряд три кольорові плакати сім"ї Віктора Ющенка з передвиборної президентської кампанії 2004 року.

— Ой, як ми Ющенків любимо! Їсти сідаємо й Катерину запрошуємо до свого столу, — Ганна гладить пальцями обличчя першої леді.

— Я про них люблю читать у газетах, — каже Марія, дістаючи зі скрині цукерки та пряники. Пригощає. — Читать умію, бо три класи кінчала. Ото небога привезе нам із Сосниці газети, беру — і все вслух. А Ганна слухає. Вона букви-то знає, та до кучі не складе. Якщо хтось інший читає, вона не встигає уловлювать і понімать. Я ж помаленьку читаю.

Хороших ухажорів не було, а сміття різного — чоловік десять упадали

Живуть без телевізора й радіо.

— Нам і годинник як чокає, то вже голові заважає, — каже Ганна Симанівна.

Сестри тримають курей, мають дві сотки городу.

— Надіялися одну сотку садить, а орач приїхав рано, як ми ще спали. Виходимо — дві сотки виорані! — сплескують руками.

Говорять, удвох їм весело.

— А змолоду такого пережили! Нас розкулачували, відібрали тоді в сім"ї із восьми чоловік коней, збрую, корів, овечок, свиней, свиноматку. Ще й хата згоріла. Ой, не хочеться й нюхать тодішнього життя.

— Ганна заміж ходила. Років шість у чоловіка пожила, а тоді не нужна стала. Я її й забрала до себе, — розказує Марія Симанівна. Відтоді жінки живуть разом 60 років. — По молодості і по квартирах жили років десять, а тепер — тут ось. А я не ходила заміж. Хороших ухажорів не було, а сміття різного — чоловік десять упадали. Та нащо мені такі, які не наравляться? Як мені з ними цілуватися було? Один-то ухажор мені подобався, але він із війни не вернувся. А у вас є ухажор? — допитується.

У Ганни Лиходій було двоє дітей. Донька Катерина померла в 4 роки, син Іван виїхав до Криму. Ганна Симанівна називає сина Олексієм.

— Та Іван він. Олексієм чоловіка твого звали, — виправляє сестру Марія.

— Точно! Я вже забула. Де Іван зараз — не знаю. Може, вже й помер, давно не було його тут. Чоловік мій від старості помер, і всі рідні сестри та брати теж повмирали.

Марія Симанівна хвалиться золотими сережками у формі кілець.

— Понаравились такі, купила. Колись срібні більше подобалися. Багато їх у мене колись було.

Сестри проводять на вулицю, дають торбу з гостинцями на дорогу. Просять написати їм листа.

1915, 15 липня — Ганна Киричок народилася в с. Пекарів Сосницького р-ну на Чернігівщині

1921, 15 лютого — Марія Киричок з"явилася на світ у с. Пекарів Сосницького району на Чернігівщині

1933 — Ганна одружилася з односельцем Олексієм Лиходієм

1935 — народила доньку Катерину, за чотири роки дівчинка померла

1937 — народила сина Івана

1948 — Ганна пішла жити до сестри

Зараз ви читаєте новину «Ганна Лиходій та Марія Киричок не знають своїх днів народження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути