пʼятниця, 04 червня 2010 00:25

"Фіделю Кастро подобалася моя мама"

"Коли мама померла, я на пам"ять про неї взяв лише статуетку", — каже 47-річний Ігор Школьний, син співачки Євгенії Мірошниченко. — 1959-го вона відвідала Київський фарфоровий завод. Там її сфотографували і зробили з фото кілька статуеток. Після її смерті я знайшов одну в її квартирі, забрав собі. На сімейній раді з братом Олегом та молодшою сестрою мами, тьотею Зоєю, вирішили за цією статуеткою зробити пам"ятник на могилі мами".

Замовляє у кафе газовану мінеральну воду. Закурює цигарку.

— Вдячний мамі, що не назвала мене Тарасиком. Вона казала, що хотіла так назвати. Старомодне негарне ім"я, — кривиться. — Мама була видатною оперною співачкою, а батько — хорошим акушером-гінекологом. Вона хотіла, аби я був лікарем, а тато — щоб вивчився на актора. Але я вступив до танкового училища. Як усі хлопці, бігав у самоволки. Увечері мама на машині мене з друзями до паркана підвозила. Жодного разу не попадався.

Крутить золотий перстень на підмізинному пальці лівої руки. Повертає його камінцями досередини.

— Це не обручальний. Я був одружений двічі. Зараз у мене цивільна дружина, працює медсестрою в дитячій лікарні. У мами теж троє чоловіків було. Наш з Олегом батько був другим, — набирає номер тітки на мобільному. — Тьотя Зоєчка, як звали першого маминого чоловіка? Євген Графов. Тьотя каже, що був красень, військовий льотчик. Але потім мама зустріла нашого з Олегом тата, і він переміг.

Дістає сімейні фотографії. На них мати молода.

— Вона гарною була. Знаю, що в молодості була закохана в румунського співака. Хотіли одружитися, але для цього треба було дозвіл. Йому дозвіл дали, а мамі — ні. Коли вони прощалися, мама плакала і кричала: "Да будут прокляты границы, которые нас разделяют". Більше вони не бачилися. Коли я маленький був, вона із Фіделем Кастро познайомилася на якомусь концерті в Москві. Сподобалася йому. Кастро запрошував її з делегацією на Кубу. Але мама не хотіла їхати, боялася. Батько вирішив покласти її в лікарню на збереження. Вона була на перших місяцях вагітності, носила брата.

Коли Ігореві було 13, мати вирішила розлучитися з Геннадієм Школьним.

— Одружилася з режисером Володимиром Бегмою. Він хороший був, та я його дядею Володею називав.

Спирається ліктями на стіл, закурює п"яту цигарку.

— Інколи забирала нас із братом після школи в театр. Опера мені не подобалася. Моїм улюбленим місцем там були буфет і бутафорна, де зберігалися мечі, щити, посохи, корони. Ми з братом все приміряли на себе, влаштовували бої. Єдине, що я міг висидіти, — оперу "Князь Ігор". Мама у ній не грала. Геніально співала у "Севільському цирульнику", "Травіаті". Щоб зіграти божевілля в "Лючії де Ламермур", ходила до головлікаря психлікарні, щоби показав їй хворих.

Першою машиною Євгенії Мірошниченко була сіра "волга". Її вона купила у 1970-х.

— Мама їздила жахливо. Коли я вже працював у ДАІ, її часто зупиняли. Вона тоді просилася: "Я мама капітана Школьного, відпустіть мене. Тільки нічого не кажіть йому, бо він мене потім удома сварить".  У нас удома було багато гостей, двері не закривалися. Пам"ятаю, космонавт Герман Титов любив двері ногою відкривати і з порога кричав: "Да здравствует Советский Союз!". Щербицький часто заходив, його дружина в моїй школі російську літературу викладала. 1982-го їздив із мамою в Москву, на вручення держпремії. З актором Олексієм Баталовим познайомився, з композитором Володимиром Шаїнським. Питаю його, чи важко музику писати. Він каже: "Ні. От беру я Моцарта. І у нього написано тр-р-ра, а я пишу навпаки". Мама хотіла, щоб ми з братом грали на музичних інструментах. У нас було гарне фортепіано, з двома підсвічниками по боках. На другому занятті я один із тих підсвічників зламав. Ну як можна було вчити якісь ноти, коли на вулиці хлопці грають у футбол? У брата також не склалося з музикою. Вчителька скрипки била його по руках. Вивчився на юриста. З нашої родини на гітарі грає лише мій племінник Антон.

На шиї на золотому ланцюжку висить скорпіон із камінцями.

— Це не хрестик. Я не хрещений. У мене багато непорозумінь із Богом. Я вважав, що мама має жити, а він її забрав. Брат у зрілому віці хрестився. Узяв мамине прізвище, бо вона хотіла, щоб один із синів його мав. Батько на нього за це довго ображався.

1998-го щодо Ігоря Школьного порушили кримінальну справу.

— Зупинив одного народного депутата. Він привідкрив тоноване скло і просунув у щілину своє депутатське посвідчення. Ну і що з того, що ти нардеп? Порушувати не можна. Він на мене в суд подав, що нібито посвідчення вирвав і викинув. На щастя, через півтора року судів усе закінчилося для мене добре. Депутату довелося вибачатися і заплатити мені моральну шкоду. Після процесу хтось навіть мені коньяк прислав.

Зараз ви читаєте новину «"Фіделю Кастро подобалася моя мама"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути