Ексклюзиви
середа, 13 січня 2010 18:59

Євген Гвоздьов віддає пенсію на корм голубам

50 гривень щодня витрачає киянин Євген Гвоздьов, 80 років, на корм голубам і собакам.  Годину-дві щоранку проводить під аркою "Дружби народів" у центрі міста, де до нього злітаються майже 300 птахів.

Євген Гвоздьов у картатій теплій куртці з пакетом перлової крупи сидить на пластиковому стільці. Його крислатий капелюх у слідах голубиних лап. Птахи обсіли плечі, руки, коліна. Кілька сідають на перехожих.

— Я тут 20 років, — говорить російською.

— Лікарі радили дихати свіжим повітрям. Мій хрещеник, художник Юра каже: "Що ти байдикуєш? Візьми мої картини і продавай". Люди звикли, що називаю часто його ім"я — Юрій Іванович, і мене стали так кликати. Відтоді в мене два імені.

— Герда, перестань, — звертається до собаки, що тицяє носом у долоню. — Годую цих трьох, — показує ще на двох псів, що згорнулися калачиками. — Ще в мене біля ресторану "Зозуля" є група з 12 собачок. Купую їм три кіла дешевих м"ясних обрізків на базарі. Птахам беру 15 кілограмів перлової крупи по 2,5 гривні. Соняшникове насіння дуже дороге.

Всі вважають мене ненормальним. Усю пенсію — 1500 гривень — віддаю голубам. Продав із дому швейну машинку, мікроскоп, який із Німеччини привіз, телескоп. А тоді віддав останнє — золоті коронки, які в госпіталі в Польщі поставили. 24 грами золота голуби "з"їли" за зиму. Грам лишив собі на пам"ять.

У роті Євгена Вікторовича самі пеньки.

— Я всіх птахів знаю в обличчя. Це — Чубарик. Він завжди сидить на руці і слухає, що я розказую. Це — Біляночка, вона любить забирати корм в інших. Був Орел, він уже помер. Називав так, бо не ховався від коршуна, як інші. Літом птахи на себе заробляють. Зараз, коли холодно, відвідувачів майже нема. Іноземці, буває, по 200 гривень дають. Особливо розкошелюються, коли бачать, як голуби виконують мої команди.

— Ребята, ко мне! — командує. Птахи злітаються звідусіль. Сваряться, кому ближче сісти до обличчя. — У Біблії сказано: коли Бог благословив Ісуса, він послав йому Святого духа у вигляді голуба.

Донька Євгена Вікторовича — Ружена померла

52-річною від раку. Друга дочка — Роксолана живе у Варшаві.

Он мне не муж. Это идиот, которого я знать не хочу

— У мене часто запитують, що буде з голубами, як помру. Відповідаю: я — вічний. Живу в квартирі в центрі міста. Маю там 12–15 голубів. Приносив поранених і лікував. Вони лишилися: хоч і відкрите вікно — не вилітають. А півтора року тому тут убили собачку. У неї було дев"ять цуценят. Я їх усіх забрав, вигледів, шестеро роздав. А троє сплять зі мною. Лягають і гріють. Дружина махнула на мене рукою. Сказала: "Якщо тебе десь приб"ють, я буду рада. Тоді даси мені спокій".

Телефонуємо 73-річній Тамілі Валентинівні. Почувши, що йдеться про Євгена Вікторовича, вона підвищує голос:

— Он мне не муж. Это идиот, которого я знать не хочу, — кладе слухавку.

Євген Гвоздьов каже, що працював актором на студії ім. Довженка. Знявся у понад 40 стрічках. Грав у фільмі "Коли розводять мости" з Леонідом Биковим.

— 1953-го йшов по рідному Харкову. На вулиці зустрічаю Бикова. Він у Харкові  закінчував акторський факультет. Кажу: "Щось мені знайоме ваше обличчя". Він знітився: "Буває". Йшли, розговорилися. Зрозумів, що бачив його на сцені нашого театру. Він грав у спектаклі проти міщанства. Пам"ятаю, меблі нові привезли, то він їх зубами гриз. Сказав мені: "Вступай на артиста. Бачу, в тебе дані". Привів у театральний інститут. Я пройшов три тури і поступив.

Гвоздьов прямує додому. Голуби проводжають його до трамвайної зупинки.

— Мабуть, Божа людина, — озирається священик у рясі.

У Сергія Ківалова лисиця загризла 12 голубів

Нардеп-"регіонал" 55-річний Сергій Ківалов тримає у заміському будинку в голубнику 14 птахів.

— Заходжу до них, вітаюся. Кажу: голубочки мої, — розповідає "ГПУ". — Свищу, хлопаю в долоні. Тримаю так, щоб їхні лапки були між моїми пальцями. Голубам так комфортно, вони починають воркотіти. Маю кілька порід: павлін, вернун, американський сизий, індійський. Вертуни найкращі: вони злітають високо і каменем падають униз, перевертаючись через голову. Бувало, що розбивалися, але в мене, дякувати Богу, ні. Друг з Одеси Олександр Купріянов подарував чотирьох, вони розмножилися. Минулого року до голубника залізла лисиця, задавила 12 птахів. Я її випустив на волю.

Розводить голубів і лідер "регіоналів". У його пернатих на лапках є кільця з ім"ям господаря: "Віктор Федорович Янукович". Інколи їх ловлять і продають на столичній Куренівці по 50 грн.

Голубівники тримали радянські політики Микита Хрущов, Леонід Брежнєв. Володимир Щербицький, перший секретар ЦК КПУ, заборонив міліціонерам ганяти цих птахів. Над його могилою й досі випускають голубів. Цей ритуал виконують над місцем поховання всіх голуб"ятників.

Колишній чемпіон світу боксер 43-річний Майк Тайсон побудував у своєму маєтку голубник із кондиціонером, вентиляцією і системою опалення для 350 птахів. Сусіди поскаржилися владі, що стомилися відмивати машини і будинки від посліду. Майк зменшив кількість пернатих до 40. У дитинстві сусіди підпалили його голубник, одному птахові відірвали голову. Відтоді Тайсон захопився боксом.

Два роки тому на особистому літаку Майк прилетів у Одесу до Олександра Купріянова, приятеля Ківалова. Той подарував йому пару рідкісних голубів, яких не було в Америці.

Зараз ви читаєте новину «Євген Гвоздьов віддає пенсію на корм голубам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути