вівторок, 04 квітня 2017 00:20

Євген Євтушенко помер уві сні

Автор: ФОТО З САЙТА www.zn.ua
  У 1960-ті у Радянському Союзі Євген Євтушенко читав свої вірші на стадіонах
У 1960-ті у Радянському Союзі Євген Євтушенко читав свої вірші на стадіонах

1 квітня в США помер російський поет Євген Євтушенко, 84 роки. У нього зупинилося серце уві сні. Біля чоловіка були сини та дружина Марія.

За три тижні до смерті Євтушенка госпіталізували у важкому стані. Мав рак останньої стадії.

Шість років тому переніс видалення нирки. 2013-го йому ампутували праву ногу — не приживався титановий гомілковостопний суглоб, яким замінили зношений.

— Минувшим летом во время концерта в Нальчике у Евтушенко случился приступ. Он едва не умер, — розповідає друг та видавець поета Валерій Краснопольсь­кий, 69 років. — У нього почалася сильна кровотеча прямо на заході. Підлікували, і він знову повернувся до роботи. ­Полетів до Америки, сповнений творчих планів.

1991 року Євген Євтушенко ви­їхав з Москви в місто Талс в Оклахомі. Йому запропонували викладати в університеті. Дружина Марія стала вчителем російської мови в місцевій школі.

У США проводив більшість часу. Часто прилітав до Росії — давав концерти, доглядав за дачею в підмосковному Передєлкіно. Заповів, щоб його поховали там на цвинтарі поруч із поетом Борисом Пастернаком. Називав того своїм літературним учителем.

Євтушенко був одружений чотири рази. У нього залишилися п'ятеро синів.

Написав вірш про медсестру з Макіївки

Уперше твори Євгена Євтушенка надрукували 1949‑го в газеті "Радянський спорт". Через три роки вийшла перша книжка. Пізніше здобув широку популярність.

— Російський політик і публіцист Валерія Новодворська сказала: "Евгений Евтушенко не дошел в своем развитии к откровенному диссидентству", — говорить київський письменник 70-річний Михайло Слабошпицький. — Він вірив у соціалізм із людським обличчям. Водночас міг подзвонити начальнику КДБ Андропову і сказати: "Якщо буде заарештований Солженіцин, то прийду і повішусь перед "Бутиркою" на знак протесту".

Протестував проти введення радянських військ у Чехословаччину. Тоді написав вірш "Танки идут по Праге". Більшість письменників такого собі не дозволяли.

1961 року Євтушенко написав поему "Бабин Яр". У ній розповів про геноцид євреїв у Києві під час Другої світової.

— Впервые слово "жид" услышал в Москве. Меня спросили: "Как ты можешь дружить с этим жиденям, которое сидит с тобой за одной партой?" Я даже уточнил, кто это. Когда написал "Бабий Яр", меня стали атаковать за антипатриотизм. Что не люблю российский народ и сконцентрировался на людях еврейской национальности, — казав письменник в одному з інтерв'ю.

2014-го присвятив вірш Майдану.

Обурення українців нещодавно викликала поїздка Євтушенка з російським артистом Йосипом Кобзоном до ДНР. Після візиту поет написав вірш про медсестру з Макіївки, яку нібито вбили українські військові.

Крім віршів, Євген Євтушенко писав прозу. Відомий як режисер та автор сценаріїв радянських фільмів. Знявся в декількох стрічках.

Зараз ви читаєте новину «Євген Євтушенко помер уві сні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути