Ексклюзиви
пʼятниця, 15 листопада 2019 06:25

"Електрик стукнув по трансформаторній будці, і світло з'явилося"

Автор: LIGA.NET
  Пожежа в будинку на вулиці Пирогова, 2, в центрі столиці, спалахнула у ніч на 1 листо­пада. Дах згорів повністю. На його ремонт потрібно чотири мільйони 200 тисяч гривень. Кошти обіцяють виділити впродовж трьох місяців
Пожежа в будинку на вулиці Пирогова, 2, в центрі столиці, спалахнула у ніч на 1 листо­пада. Дах згорів повністю. На його ремонт потрібно чотири мільйони 200 тисяч гривень. Кошти обіцяють виділити впродовж трьох місяців

"Оці фото — не з війни. Це — центр Києва. Там горів мій будинок на вулиці Пирогова, 2. Обійшлося без жертв, але будинок став непридатний для життя. Опалення немає, комунікації в аварійному ­стані. Й це може призвести до ще однієї пожежі. Окрім того, будинку загрожує повне руйнування: дерев'яні перекриття можуть у будь-який момент обвалитися", — пише киянка Іванна Іванюта у "Фейсбуку". У ніч на 1 листопада згоріла її квартира в центрі столиці.

Вогонь спалахнув на даху будинку. Квартири на останньому, шостому, поверсі вигоріли вщент. Решта помешкань постраждали від води. Покинути квартири довелося мешканцям трьох під'їздів, у кожному з яких по 12 квартир. Серед потерпілих — удова режисера Сергія Параджанова 81-річна Світлана Щербатюк.

— Здесь был кошмар, воды было по щиколотки, — розповідає вона наступного дня після пожежі. — Ми вивезли листи Сергія Параджанова, його фотографії та малюнки. Разом із сином з'їхали з квартири. Жити в таких умовах неможливо.

Запах гару відчутно ще біля підземного переходу неподалік станції метро Університет. Два під'їзди будинку огороджені біло-­червоною стрічкою. Двері №5 і №6, які постраждали найбільше, відчинені. Біля входу до одного складені обгорілі дерев'яні балки та залишки залізного даху. Всередині темно і вогко — стіни й стеля в патьоках. Ліфт не працює. На останньому поверсі двері ­однієї з квартир підперті палицею, щоб не впали. На сусідній вони залізні, без замків. У шпарину видно залишки будівельних матеріалів — тут робили ремонт.

— Нас тільки сьогодні прислали сюди розбирати завали, — каже один із чоловіків, які з горища виносять обгорілі балки.

Біля шостого під'їзду стоять кілька людей — їхні офіси були в цьому будинку.

— Это был ад, — говорить струнка білявка. — Вночі нам подзвонили і повідомили про пожежу. Будинок старий, перекриття дерев'яні. Проводка теж така, її не міняли з часу зведення будинку. Дах згорів, а всі поверхи залило водою. Люди залишилися без житла. Власники двох квартир перед пожежею саме зробили ремонт.

— Того дня зникало світло, а потім мигало і тріщало, — додає чорнявий чоловік. — О 20:30 подзвонив наш керівник. Сказав приїхати, бо в будинку пожежа. Коли був тут, дах уже палав. Пожежники гасили вогонь, а ми рятували від води речі в офісі. Допомагали виводити мешканців на вулицю. До будинку підігнали автобус, щоб люди могли погрітися.

Із четвертого під'їзду виходить літня жінка з хлопчиком.

— Ми тут не живемо, — каже вона. — У напівпідвальному приміщенні цього будинку розташована дитяча музична школа. Вона працює, водила онука на заняття.

Будинок звели 1937 року. Найімовірнішою причиною пожежі жителі називають несправну електропроводку. Електрокабелі розміщені на даху, де і спалахнув вогонь.

— Причин може бути багато. Але 90 відсот­ків людей упевнені, що винна проводка, — говорить мешканка Олена. — Неодноразово скаржилися, що скаче напруга. Жителі верхнього поверху розповідали, що в день пожежі чули запах ­горілого. Коли звернулися в жек, їм відповіли, що будинок проблемний.

— Пожежники не могли оперативно почати боротьбу з вогнем, оскільки будинок був підключений до всіх комунікацій, — продовжує жінка. — Коли вогонь став "провалюватися" з даху на поверхи, почалася активна фаза гасіння. Усі квартири затопило, бо прорвало труби з опаленням — під час гасіння пожежі жек його не вимкнув.

Киянка Вероніка Костянтинівна жила на шостому поверсі. Вона нещодавно перенесла інсульт, говорить погано.

— Перед пожежею світла не було. Хотіла викликати "швидку", а мені відповіли: "Не приїдемо, у вас темно в під'їзді", — розповідає. — У жек дзвонила і я, і подруги. Але там сказали, що електрик прийде зранку. Він стукнув по трансформаторній будці, і світло з'явилося. Під вечір почало миготіти у ванній кімнаті. Потім почула, що ніби хтось ходить на горищі, а після цього — чотири хлопки. Побачила заграву. Раптом телефонний дзвінок: "Одягайтеся швидко, пожежа між п'ятим і четвертим під'їздом. Вибігайте на вулицю, тільки хоча б паспорт візьміть". Була в халаті. Зверху накинула пальто. Кішка сама заплигнула мені на руки.

Щоб відремонтувати дах будинку, потрібно 4,2 млн грн. Шевченківська райдержадміністрація обіцяє виділити кошти упродовж трьох місяців.

Зараз ви читаєте новину «"Електрик стукнув по трансформаторній будці, і світло з'явилося"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути