вівторок, 27 листопада 2018 05:31

"Економимо на зимових речах"

— Під час відпочинку з чоловіком у Таїланді познайомилися з людьми, які щороку їздять туди зимувати. Ідея сподобалася, вирішили спробувати. Звільнилися зі своїх робіт з умовою, що повернемося через півроку. Я працювала лікарем, а Іван займався обладнанням клінік, — розповідає 30-річна Марія Данько. Разом із чоловіком 34-річним Іваном Баліним два роки їздять зимувати в Азію.

Об'їздили Таїланд, В'єтнам, були на Балі і в Малайзії. Після повернення створили інтернет-магазин одягу для собак, щоб мати можливість працювати віддалено. Цієї зими втретє поїдемо на острів Самуї в Тихому океані, який входить до території Таїланду. Тут сподобалося найбільше. У Київ повернемося весною, як потепліє.

Перед поїздкою в тайському посольстві оформляємо двомісячну туристичну візу. Після закінчення продовжуємо її ще на місяць. За це сплачуємо 1,4 тисячі гривень.

Найдорожчий переліт. Квитки купуємо за півроку. До Бангкоку і назад обходяться у 30 тисяч гривень з людини. Там беремо в оренду автомобіль. За п'ять днів платимо близько 6 тисяч гривень.

Авто їдемо майже 600 кілометрів до парому. Дорогою зупиняємося на ночівлю. За переправу паромом автомобіля і водія на острів платимо 500 гривень. Для пасажира потрібно купувати окремий квиток за 100 гривень.

Поїздка ускладнюється тим, що маємо собаку. Коли власники про це чують, часто кидають трубку. Бояться, що пес заважатиме іншим мешканцям. Тому намагаємося шукати щось заздалегідь через інтернет. Завжди показуємо собаку господарям. Даємо телефони тайців, у яких раніше орендували помешкання.

Знайти житло можна на будь-яку кишеню. Маємо знайомих, які за кімнату з невеличкою кухнею платили 4 тисячі гривень. Більшість українців селяться в житлових комплексах для іноземців. За квартиру віддають 11 тисяч гривень у місяць.

Ми орендуємо невеликий будинок зі спальнею, вітальнею і кухнею. Це коштує десь 8,5 тисячі гривень на місяць. Стільки ж коштує оренда квартири в Києві. Договір оренди складається на місці. Одразу треба заплатити за перший і останній місяць проживання.

Щороку економимо на зимових речах. Із собою беремо тільки шорти та футболки, максимум одні штани та кофту. Вони можуть знадобитися хіба що для походу у супермаркет чи торговий центр, там буває прохолодно через кондиціонери. Засоби для особистої гігієни купуємо на місці. Веземо сонцезахисний крем, бо в Таїланді він утричі дорожчий.

На їжу витрачаємо не більше, ніж у Києві. Готуємо вдома. З України беремо гречку. В Таїланді її важко знайти. Решта продуктів є в супермаркетах. М'ясо коштує дешевше, ніж в Україні, овочі — дорожчі. Наприклад, кілограм курячого філе в супермаркетах — 60 гривень, а цибулі — 40. У середньому обід у тайському кафе коштує близько 40 гривень.

"Перед польотом садимо собаку на дієту"

— Коли подорожували вперше, залишили свого пса у батьків. Тато обрізав виноград, собака наївся ягід і загинув. Вирішили, що нового пса бультер'єра Жору скрізь братимемо з собою, — каже Марія Данько.

Перед тим як їхати у Таїланд, писали листа у ветеринарний контроль про те, що хочемо приїхати із собакою. Потрібно було зробити ветеринарний паспорт та зібрати довідки з переліком щеплень. За три дні до вильоту брали довідку для подорожей у державній клініці для тварин. Її обмінювали в аеропорту на міжнародну.

Подорожуємо українськими міжнародними авіалініями. В них є обмеження — вага собаки разом із боксом не повинна перевищувати 32 кілограми. Тому перед польотом садимо собаку на дієту, щоб трішки схуд. Він летить у спеціальному багажному відсіку в боксі. Ціна квитка фіксована — 6 тисяч гривень в один бік. Маленьких собачок до 10 кілограмів можна брати у салон. Квиток коштуватиме наполовину дешевше.

У Таїланді з собакою не можна сідати у громадський транспорт. В орендовану машину — теж. Коли винаймаємо автомобіль до острова, доводиться ховати Жору в багажнику.

Був випадок, коли від'їхали за місто і зупинилися, щоб вигуляти собаку. В цей час біля нас проїжджала машина з працівниками, які займаються контролем оренди та здачі автомобілів. Ми зробили вигляд, ніби погано розуміємо англійську. Пояснювали, що пес не забруднить автомобіль. Показали, як він по команді заскакує у бокс. Після приїзду на місце двоє працівників служби ретельно перевіряли машину на наявність шерсті. Було чисто, тому нас пожаліли і штраф не виписали. Якби щось знайшли, то заплатили б 10 тисяч гривень.

Зараз ви читаєте новину «"Економимо на зимових речах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути