Ексклюзиви
пʼятниця, 19 січня 2018 05:25

"Двічі переніс інфаркт, але знав, що не помру"

Автор: Наталія Лазука
  Олесь Гопанчук показує пляшку власного вина у себе в квартирі. Напоєм лікує хвороби
Олесь Гопанчук показує пляшку власного вина у себе в квартирі. Напоєм лікує хвороби

— Виглядаю на свій вік добре, бо перейшов більше на підніжний корм — траву. П'ю чаї з трави, вино з трави. Стараюся мало їсти м'яса, — розповідає 78-річний Олесь Гопанчук із селища міського типу Заводське Чортківського району Тернопільщини. Чоловік виготовляє домашнє вино з трав.

З Олесем Купріяновичем розмовляємо в його ­двокімнатній квартирі на другому поверсі. Тут мешкає з дружиною Олександрою. У вітальні — старі радянські меблі. Над диваном висить ікона Богоматері.

До виходу на пенсію працював лікарем-невропатологом. Вино з трав робить за методикою виготовлення ліків.

— Беруть рослинну речовину, додають води чи спирту. Настоюється до 10 днів, — каже Олесь Гопанчук. Він у блакитній сорочці і спортивних штанях сидить на дивані.

—У мене в хід йдуть також віночки, які святять у церкві. Я їх пропускаю через м'ясорубку. На 10-літровий слоїк кладу 10–12 ложок трави.

На 4 літри води розчиняю кілограм цукру, теплим заливаю. Щоб гарно грало, обов'язково треба додати 50–70 грамів дріжджів. У травах є свої, але дуже мало.

Вина з трав — лікувальні. Можна зробити для покращення роботи серця. Треба дати глід, собачу кропиву, листя моркви, — продовжує Олесь Купріянович. — Вино п'ю через два місяці, тричі на день по 50 грамів. Добре почуваюся. А дружина не любить. Ви зараз самі попробуєте, яке на смак.

Виходить на кухню. Приносить пляшку. Витирає руш­ником.

— Хіба наші люди вміють пити вино? Тож показують по телебаченню, як це треба робити. Нє, нам дай склянку. Кинув одну, кинув другу. А потім дивиться — двоє стоїть чи один.

Відкорковує пляшку. На саморобній етикетці пише "Чорне трав'яне". Внизу — "О і К".

— Це означає "Олександр і компанія", — сміється чоловік. — Компанія будь-яка, та, що п'є вино. Хто приходить у гості, пригощаю. Це спочатку було чорне, та вже висвітлилося. За градусами, як італійське — 11–12. Можете сміло йти на експертизу.

Розливає вино у стограмові стопки на підвіконні. Куштуємо солодкувато-гіркуватий напій. На запах — як бальзам.

— Самі трави всі гіркі, — пояснює Олесь Купріянович. — Горілки не п'ю. Двічі переніс інфаркт. Останній — півроку тому. Обидва — на нервовому напруженні. Але знав, що не помру. Я ще не все зробив.

Хоч я і невропатолог, нема для всіх однакової дієти, однакової випивки й однакових порад, як керувати своїми емоціями. Але точно знаю — старайтеся завжди заснути із заспокійливою думкою.

Завжди питайте себе — воно мені потрібне? Якщо комусь валиться, прийди поможи. Але не лізь у чужу сім'ю.

Недавно бачив — дві жінки стояли коло паркану. Через дві години йду з магазину, а вони далі стоять і говорять. Яка Верховна Рада може бути у тих жінок, які пліткують дві години коло паркану?

Безвідповідальність людей до самих себе інколи пригнічує. Підходить до мене один і каже: "Доктор, я так мало отримую грошей, що навіть не хватає на чай". А я кажу: "Найкращий англійський чай складається з листя малини, листя суниці, листя чорної смородини, ще якесь листя і тільки 20 відсотків справжнього чаю. То піди собі купи пачку заварки, накриши листя й матимеш гарний, англійський, справжній чай".

Тримаю курей у хліві недалеко від будинку. Зробив їм загату. Три-п'ять яєць буває на день. Треба лише бажання ходити рвати курям зелень. Нєа, потрібно сидіти коло тілєвізора і скаржитися. Якщо людина над собою не працює, обростає мохом. Починає смердіти, як пеньок.

На прощання дякую за вино. Олесь Купріянович проводжає до під'їзду.

— Я колись був мисливцем, — говорить дорогою. — Ви ніколи не їли зайця, замоченого у вині? То оця юшка, де вимочується, набагато смачніша, ніж м'ясо.

Два роки працював в Італії

Олесь Гопанчук прожив з дружиною Олександрою 50 років.

— Жінка — на сім років молодша, — каже Олесь Гопанчук. — Працювала лікарем-терапевтом. Вино з роками стає краще, а жінка — це вічна загадка. Я її природу не розгадав. Але якби розгадав, вже було б неінтересно.

1999-го на два роки поїхав на заробітки до Італії. Доглядав 78-річного діда. Дружина лишилася вдома. Якось італійка попросила піти до магазину за продуктами. Пішов. Побачив рекламу "Рай — із тобою". Це надихнуло написати такі слова: "Те, що маємо, не цінуємо, а загубимо — плачем. Часто маємо ми рай, та його не бачим". Сумував тоді за Олександрою. З нею виховали двох синів. Старший працює невропатологом у Чорткові. Молодший вкладає вікна й двері.

Зараз ви читаєте новину «"Двічі переніс інфаркт, але знав, що не помру"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути