середа, 07 березня 2018 05:30

"Двічі ламав руку на рингу, тепер нею малюю"

Автор: Фото з архіву Івана Притули
  Колишній боксер Іван Притула стоїть зі знайомою на своїй першій художній виставці. За два роки намалював 29 картин
Колишній боксер Іван Притула стоїть зі знайомою на своїй першій художній виставці. За два роки намалював 29 картин

— Першу свою картину продав за тисячу гривень. Того дня почувався мільйонером. Я 10 років бився на рингу лише за грамоти й медалі, — розповідає художник 29-річний Іван Притула. Він родом із села Княже Золочівського району на Львівщині. Раніше професійно займався боксом. У жовтні минулого року провів першу персональну виставку.

Зустрічаємося у кав'ярні на площі Ринок у Львові. Замовляємо лате. Іван фотографує смартфоном візерунок у формі серця на пінці.

— Мріяв стати чемпіоном світу з боксу, та плани змінилися. Два роки як малюю. Відвідую майстер-класи львівських митців, — каже Іван.

Художньої освіти не має. Закінчив Львівсь­кий університет фізичної культури.

— У секцію з боксу записався 17-річним, — продовжує. — Дивився поєдинки Кличків. Обіцяв мамі, що подорожуватиму по всьому світу. Вісім років займався боксом. Удень тренувався, а вночі підпрацьовував охоронцем на дискотеках.

Перед першими змаганнями грав у футбол із тренером. М'ячем мені вдарило по руці. Зламав її. Бився з поламаною рукою і виграв. Пізніше ще раз ламав цю руку. Тепер нею малюю.

Якось після однієї травми мав довгу реабілітацію. Тоді наснилося, що я у міській галереї відкриваю персональну виставку. Наступного дня купив фарби, полотно й почав малювати. Зобразив пару коней. Їх у мене купили як подарунок на весілля.

Іван пише картини вдома на кухні. Показує на планшеті фото роботи з молодою парою, що обіймається на березі моря.

— Картина називається "Остання мить". Хлопець із дівчиною мають розійтися. А я їх намалював, доки вони ще стоять разом, — говорить Іван Притула. — Мої роботи — це наївне мистецтво. Кожна картина є хвилею настрою. Малюю ікони, людей, природу, архітектуру. У них переважають відтінки червоного. Кажуть, таким чином виплескую агресію, що накопичилася за час заняття боксом.

Зараз ви читаєте новину «"Двічі ламав руку на рингу, тепер нею малюю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути