Ексклюзиви
четвер, 28 січня 2021 06:25

"Другу зиму не одягаю светри й курточки"

Автор: ФОТО надав Андрій Козак
  Андрій Козак перестав носити верхній одяг 2019 року. ­Взимку ходить на вулиці у джинсах і ­футболці
Андрій Козак перестав носити верхній одяг 2019 року. ­Взимку ходить на вулиці у джинсах і ­футболці

— Перший рік місцеві дивувалися, коли бачили в мороз у футболці. Тепер мене знають багато людей. Іноді звертають увагу, але більшість цим не переймаються, — каже 41-річний Андрій КОЗАК із Вінниці. Його називають "крижаною людиною". Другу зиму обходиться без верхнього одягу.

— Ніколи не займався моржу­ванням, — розповідає. — У дитинстві батьки завжди одягали по погоді. В холодну пору мав на собі кілька теплих светрів, куртку та шапку. Майже все життя вважав себе теплолюбною людиною.

Випробовувати себе холодом почав позаторік.

— Вирішив позмагатися із залежністю від зовнішнього тепла, — говорить Козак. — Всю осінь ходив без верхнього одягу, тільки у джинсах, футболці чи сорочці з коротким рукавом. Сподобалося. Вирішив не зупинятися і взимку. Тепер теплий одяг не сприймаю. Другу зиму не одягаю светри й курточки. Передусім це загартування духом. Я став на шлях дослідження себе і власних резервів. Демонструю прихований потенціал, який є в кожної людини.

Загартовуватися потрібно поступово, щоб зниження температурного режиму не було різким, — продовжує. — Правильно починати з обтирання рушником, намоченим у холодній воді. Та я обрав радикальніший спосіб — одразу став приймати холодний душ.

Андрій Козак працює в Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Вінницької облради. На роботу ходить пішки. Це — 30–40 хв. в один бік.

— Раніше добирався транспортом. Відмовився від нього. Дорогою навіть у люті морози холоду не відчуваю. Це все — завдяки роботі над собою. У кожної людини є вибір: залишитися в отриманій з народження парадигмі, або кинути виклик правилам життя. Я обрав другий варіант.

Минулого літа до загартовування Козак додав пробіжки.

— Щодня пробігаю 5–9 кілометрів, залежно від кількості вільного часу. Якщо вранці не виходить, роблю це пізно ввечері. Почав у серпні. З того часу жодного дня не пропустив. Біг став не просто звичкою, а потребою.

Андрій Козак неодружений. Веде здоровий спосіб життя. Не курить і не вживає алкоголю.

— Раніше часто застуджувався, — каже. — Відколи почав ходити взимку роздягнутим, жодного разу не звертався до лікарів. Імунітет зміцнів. Переконався в цьому, коли два тижні піклувався про коронавірусного хворого і не заразився. Причини всіх недуг — порушення внутрішнього балансу. Щоб не хворіти, треба уникати негативних емоцій і мати позитивне мислення.

Зараз ви читаєте новину «"Другу зиму не одягаю светри й курточки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути