Ексклюзиви
пʼятниця, 15 липня 2011 06:00

Домогосподаркам треба відпочивати окремо від сім'ї

 

— Особам працездатного віку бажано відпочивати двічі на рік. 14 днів вистачає, щоб відновити сили на наступні півроку роботи. Бажано частину відпустки присвятити оздоровленню, — говорить головний лікар Львівського обласного центру здоров'я Юрій Островерха, 60 років.

Де краще відпочивати?

— Будь-яка кардинальна зміна — стрес для організму. Під час відпустки він виникає двічі — коли їдемо відпочивати і коли повертаємося. Тому бажано відпочивати в тій географічній широті, в якій живемо. Узимку добре поїхати у гори, наприклад, у Карпати. Улітку — Шацькі озера, південна частина України та близького зарубіжжя. У Єгипет чи Туреччину добре їхати весною та восени. Бо коли тут змерзли, в Єгипті завдасте страшного удару по організму.

У спекотні країни на два тижні їхати замало. Відпустку треба брати щонайменше на 21 день. Інакше організм не встигне адаптуватися. Людям із судинними, психоневрологічними проблемами та хворобами кишково-шлункового тракту, вагітним, матерям, що годують, дітям до 5–7 років взагалі не рекомендується далеко їхати.

Як провести відпустку офісним працівникам?

— У таких людей через постійне перенапруження, офісну техніку та спілкування з великою кількістю народу відбувається професійне психоемоційне вигорання. Офіс насичений випарами від ксероксу, кондиціонерів. У працівників сидяча робота. Їм насамперед необхідне спілкування з природою. Наприклад, поїхати в Карпати, де є можливість вести максимально рухливий спосіб життя. Треба компенсувати втрачений рух.

Офісні працівники часто скаржаться на надмірну вагу. Під час відпустки варто провести розвантаження організму. Їсти фрукти, овочі. Добре очищатися кавунами. Для них корисний сімейний відпочинок. Адже часто бракує часу для спілкування з рідними, дітьми. Керівникам варто усамітнитися. Піти у турпохід, на риболовлю, полювання. Відійти від цивілізації, залишити вдома мобільний та ноутбук. За два тижні бізнес не постраждає.

Як порадите відпочивати людям, що працюють фізично?

— Їм також лежати не треба, бо буде застій крові. Людям, котрі постійно на ногах, варто замінити одноманітну ходу на поїздку на теплоході морем, легкий танець. Рух має бути іншим.

Чоловікам, які працюють фізично, наприклад будівельникам, раджу зайнятися інтелектуальною працею. Наприклад, автобусні екскурсії. Відновити емоційний стан: ознайомитися з історичними місцями, спілкуватися з цікавими людьми. Відпочинок має поєднуватися не тільки з фізичним розвантаженням, а й психологічним. Можуть грати в шахи, кататися на конях, пройти дельфінотерапію.

Нічним працівникам — офіціантам, барменам — рекомендую зелений туризм з обов'язковим регулюванням біоритму. Якщо будуть усю відпустку відсипатися, то далі почуватимуться стомленими, розбитими. Їм треба вставати вранці, ходити по росі й відчувати потужний енергетичний імпульс. Лягати спати о дев'ятій-десятій вечора, прокидатися о п'ятій-шостій.

Працівникам на заводах зі шкідливим виробництвом, шахтарям у відпустку варто очистити організм. Наприклад, солі важких металів добре виводять сорбенти. Слід їти яблука, сливи.

Куди податися селянам?

— Їм найважче щось запропонувати. Вони прив'язані до календаря сільськогосподарських робіт. Відпочивають узимку. Влітку — лише в неділю. Не варто той день проводити за спиртним. Вважається, що сільська робота корисна. Це не зовсім так. То важка монотонна праця, статична поза. Тепер вона ще й поєднана зі шкідливими хімікатами. Тому селянин хоча б уночі має відновлювати здоров'я.

З 11.00 до 16.00 перебувати у затінку. Споживати до 3 літрів води на добу. Пити столову воду, узвар, соки-фреш. Відмовитися від мінералки, солодких і газованих напоїв.

Як відпочивати домогосподарці, яка щодня заклопотана хатньою роботою?

— Такій жінці також принаймні раз на півроку потрібні зміни. Чоловік та діти мають дати їй вільний час. Щоб мама побула на самоті. Нормально, коли вона поїде на курорт. Домогосподаркам треба відпочивати окремо від сім'ї. Вона може проводити час в іншому товаристві. Це допомагає відновити подружні стосунки.

Зараз ви читаєте новину «Домогосподаркам треба відпочивати окремо від сім'ї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути