вівторок, 12 березня 2019 00:25

"Для м'яса ношу спеціальний контейнер"

Автор: WWW.FACEBOOK.COM/ATHENA CHERKEZOVA
  Афіна Черкезова переїхала до Львова з Хмельницького 2016 року. В будинку, де орендує квартиру, створила пункт сортування сміття
Афіна Черкезова переїхала до Львова з Хмельницького 2016 року. В будинку, де орендує квартиру, створила пункт сортування сміття

— Сусіди розкладають на 11 купок макулатуру, скло, алюмінієві та жерстяні бляшанки, пет-пляшки, кришечки, пластик різних видів, кольорові та прозорі пакети. Важко повірити, але це правда, — каже 27-річна Афіна ЧЕРКЕЗОВА зі Львова. Вона організувала сортування сміття у 325-квартирному будинку на вул. Княгині Ольги, в якому орендує житло.

Афіна Черкезова переїхала до Львова з Хмельницького 2016‑го. Працює журналистом-фрилансером. Улітку 2017 року, коли після пожежі на Грибовецькому сміттєзвалищі з міста кілька місяців не вивозили сміття, почала вдома його сортувати. Поради про це дає у своєму блозі в "Інстаграм".

— Спочатку всі відходи збирала на балконі, — розповідає. — Коли назбирувалалося багато, викликала кур'єра "Зеленої коробки" — фірми, яка займається переробкою вторсировини. Потім дізналася, що на сусідній вулиці весь будинок сортує сміття. Разом із головою нашого ОСББ пішли подивитися. Тоді ж написала пост в групі будинку у "Фейсбуку". Розповіла про сортування і пояснила, як це працює. Поставила це питання на голосування. 50 людей мою ідею підтримали. Коли голова ОСББ побачив результати голосування, пообіцяв допомагати.

Сміття перебирають у двох комірчинах.

— Вони є біля кожного під'їзду, — говорить Афіна Черкезова. — Там зазвичай зберігають візочки та велосипеди. Деякі використовують за призначенням, в інших комендант тримає інвентар для прибирання. Два невеликі приміщення, площею менш як 6 "квадратів" були вільні. Зробили в них ремонт, поставили кілька картонних ящиків, на які почепили картки з написами — що куди класти. Писала пости в нашу групу, зняла відео з роз'ясненням, малювала плакати і вивішувала їх у комірчинах. Сортують не всі мешканці. Ті, кому ліньки мити і стискати використану тару, викидають усе в загальні смітники. Та все ж більшість людей готові до такого кроку. Тільки треба створити для цього умови.

Зібрані відходи здають фірмам із переробки вторсировини.

— Поки що здавали лише раз, — каже Афіна. — Майже до стелі заповнили "Мерседес Спрінтер". За 13 "кубів" відходів отримали 574 гривні. Тішить, що цю суму отримали за сміття, яке за інших умов потрапило б на вічне звалище. А так планета буде чистіша, а ми ще й гроші маємо для ОСББ. Відклали їх. Поки що не вирішили, на що витратимо. Фірма, яка купує у нас вторсировину, не приймає боксів із-під кулінарії та пакети, які шуршать, від чипсів, наприклад. Тепер таку продукцію стараюся взагалі не купувати. Відмовилася і від одноразових пакетів. Щоб не брати їх у магазинах, пошили з мамою еко-торбинки. Для м'яса ношу з собою спеціальний контейнер.

Зараз ви читаєте новину «"Для м'яса ношу спеціальний контейнер"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути