Ексклюзиви
вівторок, 21 липня 2009 18:52

Десятинну церкву відбудують у парку "Київська Русь"

На лівому березі річки Стугни в селі Копачів, що за 34 км від Києва, благодійна організація "Слов"янський фонд" будує парк "Київська Русь". На 50 га зведуть давньоруське дерев"яне місто V–XII ст. Щодня воно зможе приймати 10 тис. туристів.

— Це буде український Діснейленд, — каже на відкритті парку президент "Слов"янського фонду" 45-річний Володимир Янченко. — Тут буде Десятинна церква, палац Володимира, Ярославів двір. Їх відбудують в масштабі один до одного, аби відтворити справжню Русь. Відвідувачі зможуть приміряти вбрання русичів, скуштувати їхніх страв, навчитися ремесла та військового мистецтва, постріляти з лука й покататися на конях.

22 і 23 серпня до Дня незалежності України в парку відбудеться фестиваль "Билини стародавнього Києва", де покажуть вистави кінних театрів, проведуть лицарські бої. Будуть і народні гуляння.

— Фестиваль проведемо лише в частині парку, бо решта ще не добудована, — продовжує Янченко. — За три місяці, відколи ми це все затіяли, встигли звести частину муру, дві башти дерев"яні, закінчуємо глядацьку трибуну та рови для води.

У скільки обійдеться парк "Київська Русь", Янченко не каже.

— До чого тут гроші?! — обурюється. — Не можна лише про матеріальне думати. Головне — дух!

Спорудження парку мають завершити 2011-го. Відкриють 25 музеїв, 10 тематичних клубів, вісім виставкових залів, три школи мистецтв, два театри, стільки ж кінозалів і бібліотек.

— А скільки тут генделиків понаставляють, готелів і борделів, — відмахується житель Копачів 67-річний Іван Шуптинський. Він стоїть біля центральних воріт, які ведуть на територію парку. Заходити боїться. — Мене вже тут знають. Кілька разів ледь не побили за возмущєнія. І головне — хто? Свої! Зараз там половина нашого села на заробітках. Мужики дерев"яні балки тягають, жінки за поварів. Гроші платять, то і йдуть. Подивимося, що робитимуть, коли почнуть наші сільські хати зносити. Парк хочуть аж до річки Стугни будувати, щоб депутатів на човнах катати. А нам де жити? Кажуть, бандюки вже почали попід хати їздити, гроші пропонували. Сказали: "Йдіть по-хорошому, бо спалимо все к чорту, на вулиці ночуватимете".

На відкриття парку запросили акторів зі столичних театрів.

— Яка благодать, — вдихає повітря на повні груди актриса Наталія Сумська, 53 роки. Вона стоїть біля центрального входу і роздивляється дві дерев"яні вежі. Поруч неї син 13-річний В"ячеслав, вбраний у синю вишиванку. — Славуню, роззуйся, — знімає туфлі. — Трава м"яка, наче килим.

Хлопець помічає групу дівчат у вінках і лляних сукнях. Червоніє й ховається за матір.

— Дівчата, не стійте на сонці, бо вінки зів"януть, — радить акторка 66-річна Раїса Недашківська. На ній довга лляна сукня, на голові — блакитний шалик і солом"яний капелюшок. Просить подарувати їй вінок.

Акторів запрошують постріляти з лука. Інструктор вчить правильно стояти й натягувати тятиву. У мішень не поціляє ніхто.

— А я зате в квадратик влучила, — хвалиться Недашківська. — У мене це в генах. Ось і жито молотити вмію, — актриса бере з лави великий дерев"яний ціп і починає бити по траві. — Ось так! Ось так! Думаєте, що я вже баба стара? Та я ще ого-го!

На пагорбі біля лісу селяни накривають шість столів, варять куліш, смажать шашлики, розливають коньяк та горілку. Запрошують артистів. Гості сідають на воза й повільно їдуть на гору. Кінь кілька разів спотикається.

— Мне здесь так нравится, — усміхається актриса 57-річна Ніна Ілліна. — Як нам повезло, що ми сюди приїхали.

— А от коневі не повезло, — додає чоловік років 30, повз якого проїжджають актори.

Зараз ви читаєте новину «Десятинну церкву відбудують у парку "Київська Русь"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути