Ексклюзиви
вівторок, 29 серпня 2017 00:30

"Дали другу групу інвалідності. Отримував пенсію 72 гривні"

Автор: Інна Удовенко
  Олександр Новосьолов ремонтує годинники у власній квартирі в Києві. Двічі на тиждень виходить на ринок. Там забирає годинники на ремонт і віддає клієнтам полагоджені
Олександр Новосьолов ремонтує годинники у власній квартирі в Києві. Двічі на тиждень виходить на ринок. Там забирає годинники на ремонт і віддає клієнтам полагоджені

Понад 20 років киянин 54-річний Олександр Новосьолов ремонтує годинники. Робить це однією рукою. Другу відняло після інсульту.

З Олександром зустрічаємося в його квартирі в одному зі спальних районів столиці. Тут він облаштував майстерню. На невеликому столі лежить розібраний годинник і багато дрібних деталей. Збоку — червона настільна лампа.

— Щоб відновитися після інсульту, щотижня пішки ходив по два кілометри, — розповідає чоловік. — Ноги розробив, а от ліву руку не вдалося. Дали другу групу інвалідності. Отримував мізерну пенсію — 72 гривні. Щоб вижити, вирішив шукати роботу. Ніде не брали. Врешті вдалося влаштуватися в майстерню з ремонту годинників.

Новосьолов раніше був військовим. Після звільнення працював в організації "Київдержбуд".

— Мати справи з механізмами любив завжди, — каже він. — У школі займався в радіоаматорському гуртку. Згодом у Будинку піонерів вів фото- та радіогурток. Коли ремонтував годинники, інструменти для роботи тримав у зубах. Потім почав придумувати різні пристосування. Взяв зі старої лампи жорстке верхнє з'єднання. Закріпив на підставці, зафіксував там паяльник. Тепер не треба тримати його в роті. Однією рукою підношу деталь до паяльника — і деталь спаяна.

Майстер двічі на тиждень виходить на місцевий ринок. Там бере годинники на ремонт і віддає клієнтам уже полагоджені. Інколи замовники приходять до Олександра додому.

— Буває, за день приносять 20 годинників. На один витрачаю 50 хвилин. Але буває, що колупатися треба й два дні. За простий ремонт беру 50 гривень, складніший може потягнути на 250. Недавно лагодив годинник хлопцеві, який з АТО повернувся. Взяв гроші лише за деталі.

Олександр Новосьолов розлучений. Має дорослого сина. По господарству порається сам.

— Навіть готувати навчився однією рукою, — хвалиться. — Люблю робити салати, запікати рибу, тушкувати рагу і смажити картоплю. У квартирі завжди порядок. До цього привчила армія.

Чоловік проводжає до дверей.

— Конкуренції не боюся, бо завжди роблю якісно, — каже на прощання. — Колеги поважають. Говорять: "Навіть не віриться, що людина з од­нією рукою змогла так розкрутитися".

Зараз ви читаєте новину «"Дали другу групу інвалідності. Отримував пенсію 72 гривні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути