пʼятниця, 10 грудня 2010 01:45

"Щоб собака не клянчив зі столу їжу, бризкаю йому в морду воду"

Автор: фото з сайта www.io.ua
  Екс-президент України Леонід Кравчук обіймає  свою вівчарку
Екс-президент України Леонід Кравчук обіймає свою вівчарку

Вдома у столичного зоопсихолога Сергія Клочка, 53 роки, живуть вісім кішок та собака. У трикімнатній квартирі на Солом'янському масиві також є два акваріуми та клітки з карликовими кролями, голими щурами, шиншилами та папугами.

— Тварини переживають стрес, коли їм замало місця, — говорить Сергій Григорович. — Але дружина з донькою не слухають мене, приносять нових звірів. Зазвичай знайдених на вулиці котів. Одного я забрав з ветклініки. У нього були поламані ребра. Через його жагу до життя назвав Томасом — героєм України. Як приніс його додому, той одразу напісяв мені у черевик. Поставив йому під вішалку глибоку собачу миску. Кіт ходить у неї лише по маленькому, велику нужду справляє в лотку з піском. Кожен кіт повинен мати персональний лоток.

Карати домашніх тварин за бруд чи шкоду не варто, бо вони не розуміють причини.

— Я приходжу додому, а цуценя розкидало сміття по кухні. Воно з відра діставало їжу. Якщо я його битиму, пес запам'ятає обставини: сміття на підлозі, прихід господаря, насилля. Буде ховатися, але своєї шкоди не зрозуміє, бо вже забув про неї. Якщо я застану його під час витягування відра, то можу поцілити м'ячиком. Так раз-другий, тоді тварина зрозуміє, що мені це не подобається. Відучую клянчити їжу зі столу, коли обідаю. Намочую пальці у воді та бризкаю в морду. За кілька разів пес навчається стриманості.

Кота та собаку можна відучити від ходіння по столу та відпочинку на дивані. Для цього Сергій Григорович натикує в картон кнопки, кладе під покривало чи скатертину. Тварина вискакує і колеться. Вважає винним стіл, а не господаря. Також на столі ставлять на горло пластикові пляшки з гайками чи монетами. Коти їх зачіпають і лякаються брязкоту від перекинутої пляшки.

Клочко розповідає, як вибирав собі кавказьку вівчарку. Каже, довго спостерігав за трьома цуценятами. Залишив собі найврівноваженіше. Клієнтам радить придивлятися до щеняти, яке швидше за інших їсть. Таке виросте сміливим та витривалим, легко тренуватиметься.

— Якщо запропонувати дуже голодним домашнім тваринами їжу або спілкування з людиною, то кінь, кіт, морська свинка виберуть перше. Собака єдина ризикуватиме життям. Тварина найбільше прив'язується до господаря, якщо він був поряд у її перші п'ять місяців. Згодом коритиметься не тому, хто годує та пестить, а хто керує. Найчастіше це людина, яка вигулює на повідку та віддає команди. Пес слухається, якщо його смикнути за загривок — у природі так хапає сильніший звір. Биття тваринам незрозуміле.

Британські вчені досліджували поведінку 600 собак і виявили, що вони на самоті коять погроми у квартирах. Пояснюють це депресією. Сергій Клочко вважає, що такої недуги у тварин не буває — лише стрес. Вони казяться від тісноти в помешканні, нудьги, переїзду.

— Переляк лікую голодом. Наприклад, тварина панічно боїться салютів і петард. Веду її в парк гуляти, прошу друга запустити ракету. В цей час пропоную собаці їжу. Зазвичай відмовляється, бо переляк сильніший. Не даю їсти добу, до наступної прогулянки з петардами. Випробовую щодня, доки голод не пересилить страху. Згодом пес не лякається звуку салюту, починає шукати їжу. Ніколи не заспокоюю, як дитину, інакше боятиметься ще сильніше.

Зараз ви читаєте новину «"Щоб собака не клянчив зі столу їжу, бризкаю йому в морду воду"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути