Ексклюзиви
четвер, 07 вересня 2006 21:35

"Цокалася із власним відображенням у дзеркалі"

Автор: фото: reuters
  Ірина Родніна вважає, що успіху в житті добиваються люди із середніми здібностями
Ірина Родніна вважає, що успіху в житті добиваються люди із середніми здібностями

Триразова олімпійська чемпіонка з фігурного катання Ірина Родніна, 56 років, торік почала вести радіопрограму "Стадіон з Іриною Родніною". Щонеділі о 21.30 вона виходить в ефір "Радіо Росії".

— Тут добре, бо немає показухи, — каже вона.

Дитиною Родніна стояла на обліку у тубдиспансері. Мама, військовий фельдшер, вирішила, що її доньку вилікує лід. На тренування дівчинка їздила автобусом з Таганки у Мар"їну Рощу. Коли її закачувало — виходила, сідала на лавочку і чекала наступного автобуса.

— За зростом я була другою ззаду, — пригадує. — Але з маленьким об"ємом легенів програму докатувала, а інші помирали. Саме люди із середніми показниками добиваються у житті успіху.

Першими тренерами Родніної були чехи, які працювали за контрактом у ЦСКА. За рік на неї звернув увагу тренер Станіслав Жук. На турнірі на приз газети "Московские новости" у 15-річної Ірини не було нарядного одягу. Мама випрала її тренувальне плаття і пришила до нього мереживо.

1969 року Родніна стала чемпіонкою Європи, за місяць — чемпіонкою світу. Каталася у парі з Олексієм Улановим. 1972-го вони виграли Олімпійські ігри у Саппоро. А за три тижні, напередодні чемпіонату світу, на тренуванні партнер не втримав її — Родніна вдарилася головою об лід. Потім ще дві години у лікарні вона не приходила до тями.

Казали, що Уланов зробив це навмисно. Партнер Родніної був одружений із фігуристкою Людмилою Смирновою, з якою хотів кататися у парі. Місяць Іра не тренувалася. Лежала вдома після струсу мозку, з головним болем — читала Пушкіна і слухала "Бітлз". Доки не зателефонував тренер: "Я тут тобі хлопчика знайшов, приходь — подивишся". Так Родніна почала танцювати з Олександром Зайцевим.

— Мені з ним було зручно, — пригадує Ірина. — Я простягала руку і не озиралася. Це небувале відчуття — не оглядатися. Даєш руку, а її підхоплюють.

За рік пара перемогла на чемпіонаті Європи. А ще за місяць стала чемпіонами світу.

За рік у Америці в нього з"явилася нова жінка

У 25 років Родніна пішла від тренера Станіслава Жука через його владність і брутальність. Аж за 10 років вони пробачили одне одному. Її новим тренером стала Тетяна Тарасова.

Зайцев закохався у Родніну, вони одружилися. 1979-го, на день Радянської армії, у подружжя з"явився син Олександр. Народила його Родніна через кесарів розтин, доти два місяці лежала на збереженні. Чоловік провідував її щодня.

— Мабуть, був єдиним чоловіком, який сидів із дружиною в оплачуваній декретній відпустці, — сміється вона.

За рік 31-річна Родніна виграла олімпійське золото, а тоді пішла з великого спорту. Працювала у ЦК комсомолу, старшим тренером у "Динамо", викладала в Інституті фізкультури. Колеги-тренери заздрили  їй. Якось Родніна почула: "Позвездила? Теперь черпай дерьмо вместе с нами".

Зайцев почав випивати, а Ірина закохалася в бізнесмена Леоніда Міньковського. Із Олександром вона розлучилася.

— Мене ніхто не розумів, — пригадує. — Зіпсувала стосунки з мамою. Син сказав: "Ще одного приведеш — утечу з дому".

1986-го Родніна народила доньку Олену, знову через розтин.

1990-го її запросили у Міжнародний центр з фігурного катання у Лейк-Ерроухед, США. Удома в неї роботи не було.

— Поїхали, — сказав їй чоловік. — Я відкрию тобі новий світ.

За рік у Америці в нього з"явилася нова жінка. Леонід намагався відібрати в Родніної дочку. За американськими законами, дітей до 13 років не можна лишати самих удома, а Родніна ходила на роботу. Їм бракувало грошей навіть на шкільні сніданки.

— Хотілося сісти в авто і на повній швидкості — з кручі, — пригадує ті часи фігуристка. — Я цокалася із власним відображенням у дзеркалі. З цього стану вивів син. Сказав: "Мамо, подивися на себе: яка ти сива, негарна".

1992-го у центр, де вона працювала, приїхали чеські студенти. Вони хотіли тренуватися тільки у Родніної. Ірина працювала по 14 годин на добу. За три роки вона зробила з них чемпіонів світу.

По 12 роках у США вона повернулася до Росії. Донька Родніної 19-річна Олена вчиться в Америці, в університеті Санта-Круз, на факультеті молодіжної політики. А 26-річний син Олександр повернувся у Москву, вчиться на четвертому курсі Строгановського училища, на факультеті прикладного мистецтва, займається керамікою. Недавно одружився.

— Олені в Америці комфортно, вона там із чотирьох років, — пояснює мати. — А от Сашко не зміг.

Із Зайцевим Родніна продовжує спілкуватися. Він теж працював у центрі з фігурного катання у Лейк-Ерроухеді. А згодом повернувся до Москви.

— В Америку його запросила я, — каже Родніна. — Не могла бачити, як пропадає людина, з якою я мала спільну дитину і перемоги у спорті.

1949, 12 вересня — народилася у Москві
1974 — закінчила Інститут фізкультури
1975 — вийшла заміж за Олександра Зайцева
1979 — народився син Олександр
1985 — розлучилася; вийшла заміж за бізнесмена Леоніда Міньковського
1986 — народилася донька Олена
1990 — переїхала до США
1992 — розлучилася
2002 — повернулася у Росію

Зараз ви читаєте новину «"Цокалася із власним відображенням у дзеркалі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути