понеділок, 19 травня 2008 15:06

Чингіз Айтматов потрапив у реанімацію

  Письменник Чингіз Айтматов госпіталізували через ниркову недостатність. 2004-го він переніс інфаркт
Письменник Чингіз Айтматов госпіталізували через ниркову недостатність. 2004-го він переніс інфаркт

У п"ятницю киргизького письменника 79-річного Чингіза Айтматова шпиталізували до Республіканської клінічної лікарні Казані в Росії. Медики діагностували у нього ниркову недостатність.

— Стан письменника важкий. Лікарі надають пацієнтові комплексну медичну допомогу, — повідомила керівник прес-служби міністерства охорони здоров"я Татарстану Альбіна Гаріфулліна.

До Казані Айтматов прибув у четвер увечері разом зі знімальною групою телеканалу "Росія". За три дні мали відзняти фільм про письменника "І довше за століття триває день". Планували поїздку в село Бурбаш Балтасинського району Татарстану, де похований прапрадід письменника по матері. Готувалися з"їздити і в село Маскара Кукморського району республіки. Там на стародавньому кладовищі збереглися 13 надгробків представників роду Ішмана, до якого належить Айтматов. Проте письменникові стало зле, йому викликали "швидку".

Через несподівану хворобу відклали зустріч Чингіза Айтматова із президентом Татарстану Мінтімером Шаймієвим. Також скасували зустріч романіста з його казанськими шанувальниками у Великому концертному залі ім. Саліха Сайдашева.

— Стан батька залишається важким, — каже син Айтматова, екс-міністр закордонних справ Аскар Айтматов. — За здоров"ям тата слідкують кваліфіковані спеціалісти, є все необхідне обладнання. Будемо сподіватися на краще.

У неділю вночі письменника доправили на лікування в одну із клінік Німеччини.

Чингіз Айтматов народився в селі Шекер Таласької області Киргизії. Працював головним редактором журналу "Іноземна література", з 1994 року був послом Киргизії у країнах Бенілюксу і у Франції. Він автор романів "Білий пароплав", "Плаха", "Ранні лелеки".

Зараз ви читаєте новину «Чингіз Айтматов потрапив у реанімацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути