Ексклюзиви
вівторок, 20 вересня 2016 00:50

"Через тиждень засумував за картоплею з помідорами"

Автор: ФОТО з особистого архіву отця Юрія
  Священик Юрій Юрчик два роки править служби для українців у Об’єднаних Арабських Еміратах. Разом із діаспорою створили там першу українську школу
Священик Юрій Юрчик два роки править служби для українців у Об’єднаних Арабських Еміратах. Разом із діаспорою створили там першу українську школу

— Українські водійські права в Еміратах недійсні. Довелося місяць вчити правила дорожнього руху. Курси коштували тисячу доларів. Усе оплатила церква. Стиль водіння тут агресивний — водії підрізають і різко маневрують. 120 кілометрів на годину — середня швидкість, — розповідає священик 43-річний Юрій Юрчик. Він — перший капелан української греко-католицької церкви в Об'єднаних Арабських Еміратах. З українською діаспорою створив першу українську школу в ОАЕ. Виїхав туди два роки тому. Доти жив у Донецьку.

Оселився в Дубаї при монастирі капуцинів римо-католицької церкви.

— Це двоповерхове приміщення з кухнею та кімнатами. Моя — на горішньому поверсі. По сусідству з одного боку живе священик з Індії, з другого — із Бразилії. Усього 11 людей, — продовжує Юрій. — Кухня — індійська. Спочатку це здавалося екзотикою — морепродукти, рис зі спеціями. Через тиждень засумував за картоплею з помідорами. Та звичну для нас їжу можна знайти в супермаркетах. Тільки не маю на це часу. Тому їм те, що й усі.

О шостій — перша служба. До 12:30 приймаю людей. Сповідую, вирішую питання роботи української школи, шукаю нові приміщення для служби. Ще веду сторінку церкви в соцмережах. Відписую людям, які питають порад.

Запрошували на концерти українських артистів — співака Тараса Чубая і скрипаля Василя Попадюка. Зібрані гроші передали в Україну на допомогу онкохворим дітям. Для недужих дітей-переселенців винаймаємо будинок у Василькові на Київщині. Там вони живуть між курсами хіміотерапії, — розповідає.

Із понеділка по четвер Юрій Юрчик править служби англійською для індійців, філіппінців і пакистанців. У п'ятницю, суботу й неділю — для українців, поляків та словаків. Служби веде українською, польською і словацькою.

— Правимо в столиці Арабських Еміратів Абу-Дабі та портовому місті Джебел-Алі за 35 кілометрів від Дубая. Там орендуємо приміщення в римо-католицьких церквах. Також один-два рази на рік відправляю службу в сусідній країні — Омані. Про це попросили українці, які переїхали туди з Дубая.

В Еміратах Юрій Юрчик служитиме ще рік за контрактом.

У Португалії, Греції, Китаї, Грузії та на Кіпрі бракує українських священиків

— Якщо українська діаспора за кордоном просить про священика, ми шукаємо людину, яка хоче поїхати, — розповідає отець Андрій Гах, 41 рік, секретар пасторально-міграційного відділу Української греко-католицької церкви. — У Португалії, Кіпрі, Греції, Китаї та Грузії не вистачає українських священиків. Найбільше їх в Італії — більше сотні. В Іспанії — понад 10.

Найкраща ситуація з українськими парафіями в Угорщині, де церкву фінансує держава. Найгірша — в Росії. Там кількість священиків за останні два роки зменшилась у п'ять разів. Багатьох депортували. Одного місіонера вислали з країни за порушення правил дорожнього руху. У Росію ніхто не хоче їхати. Із місіонерами підписуємо договір на три роки. Треба знати англійську та мову країни, куди вирушає. Священик повинен бути готовий відспівати небіжчика й допомогти відправити тіло в Україну.

Зараз ви читаєте новину «"Через тиждень засумував за картоплею з помідорами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути