середа, 21 листопада 2012 00:15

Борис Стругацький помер через пневмонію

  Письменник-фантаст Борис Стругацький останні чотири дні провів у одній із петербурзьких клінік. Перед смертю просив, аби його прах розвіяли
Письменник-фантаст Борис Стругацький останні чотири дні провів у одній із петербурзьких клінік. Перед смертю просив, аби його прах розвіяли

Письменник-фантаст Борис Стругацький помер від пневмонії 19 листопада в петербурзькому Центрі серця, крові й ендокринології ім. Алмазова. Йому було 79 років.

— Останні чотири дні Борис Натанович провів у лікарні, — розповідає його друг 56-річний Борис Вишневський. — Лікарі казали, що його стан важкий, і не давали позитивних прогнозів. Борис останнім часом мав проблеми із серцем, постійно їздив на профілактичне лікування. Тиждень тому захворів на запалення легенів. Це його підкосило. Борис Натанович був геній. У нашій історії є лише двоє людей, які нарівні з братами Стругацькими вплинули на свідомість суспільства. Це Андрій Сахаров і Булат Окуджава.

Удова 79-річна Аделаїда Андріївна потрапила до реанімації. Разом прожили 60 років. Мають сина 53-річного Андрія. Він закінчив географічний факультет Ленінградського університету. Працює у книготоргівлі.

Борис Стругацький народився в Ленінграді, куди його родина з грузинського Батумі переїхала після народження старшого сина Аркадія. Закінчив механіко-математичний факультет місцевого університету. Працював астрономом у Пулківській обсерваторії. Із братом Аркадієм написав 28 романів, вісім кіносценаріїв, видали 17 збірок оповідань. Твори братів Стругацьких перекладені 42 мовами у 33 країнах.

За романами братів Стругацьких зняли 16 фільмів. Найвідоміші — "Сталкер" Андрія Тарковського, "Гидкі лебеді" Костянтина Лопушанського та "Залюднений острів" Федора Бондарчука. Твори братів Стругацьких взяли за основу для восьми комп'ютерних ігор.

Борис Натанович мешкав у двокімнатці в Петербурзі. За сценарій отримував $50-60 тис.

По смерті Аркадія 1991-го Борис Стругацький не писав чотири роки. 1995-го видав роман "Пошук призначення, або Двадцять сьома теорема етики". Останній його твір "Безсилі світу цього" вийшов 2003 року. Обидві книжки підписав псевдонімом Сергій Вітицький.

— Із Борисом Натановичем познайомився на початку 1990-х, — розказує харківський фантаст 49-річний Олег Ладиженський. — Зустрічалися двічі-тричі на рік під час фестивалів фантастики. Він був ввічливий і спокійний. Навіть із молодими літераторами спілкувався як із рівними і ніколи не демонстрував своєї переваги. Якось розповідав, що любить їздити машиною. З дружиною кілька відпусток провели на колесах. Долали по 3 тисячі кілометрів. Останні п'ять років він нікого не пускав додому і не виходив на люди. Не хотів, аби його бачили немічним.

Де й коли поховають письменника, поки що невідомо. Перед смертю Стругацький попросив, аби його прах розвіяли.

Зараз ви читаєте новину «Борис Стругацький помер через пневмонію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути