пʼятниця, 19 травня 2017 07:25

Більшість перейдуть у "Фейсбук"

Автор: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Набрав чинності указ президента про заборону користуватися "ВКонтактe", "Одноклассниками", "Яндексом" і "Мейл.Ру". Альтернатива російським соціальним мережам є серед американських — "Фейсбук", "Інстаграм", "Ґуґл плюс" тощо. Українські подібні сайти непопулярні.

– 2014-го з'явилося чимало національних проектів. Серед них "Друзі", "ВРеале". На жаль, вони не змогли конкурувати з проектами американця Цукерберга та росіянина Дурова. Потрібні великі фінансові вливання. Їх не знайшлося, — каже львівський громадський активіст 35-річний Святослав Літинський.

— У більшості співгромадян колоніальний стереотип: "Якщо українське — значить нудне". От якби це створили в Росії чи на Заході — інша справа. Чимало українців заражені думковірусом "какая разніца на каком язикє" щодо російської мови і сприймають її за щось питомо притаманне українцям, — каже програміст, 27-річний Максим Кобалєв.

Соцмережі "ВКонтакте" та "Одноклассники" стали рекламним майданчиком для інтернет-магазинів та інших компаній. Бізнесмени там замовляють рекламу.

— Ці компанії не зазнають збитків. Навпаки, їм буде легше. Зараз вони платять за таку рекламу і в "Фейсбуку", і в ще двох російських соцмережах. А так платитимуть лише "Фейсбуку". Туди перейде переважна більшість українців, — говорить 36-річний Павло Мельник, директор агенції "МПП-консалтинг".

Альтернатива забороненим програмним та інтернет-продуктам є. В Україні був популярний сервіс "Яндекс-пробки". Через встановлені камери у містах і через супутники показували завантаженість автошляхів, радили, як швидше добратися з одного місця в інше. Подібна є серед американських інтернет-програм.

— Скажімо, від "Ґуґл". Перехід на нього нічого не коштує. Це питання звички, — каже Павло Мельник. — Щодо російських бухгалтерських програм, то їх підприємцям не забороняли використовувати. Заборонили роботу компанії "1С". Тому, ймовірно, програма не оновлюватиметься, як зараз.

Найдешевша ліцензійна версія цієї програми коштує 8 тис. грн. Аналогічна американська — майже удвічі дорожча.

— Без оновлення "1С" не має сенсу, — говорить фахівець. — Наприклад, змінились податки — вони автоматично мають влитись у систему.

В інтернеті є оголошення про продовження роботи на "1С". Програмісти можуть оновлювати її через піратські програми. Це коштує до 2 тис. грн на рік.

Популярні російські антивіруси "Касперський" і "Доктор Веб" можна замінити американськими "Симантик", "Нортон". Ціна на них приблизно така сама — 550–700 грн.

— "Касперський" користується більшим попитом, тому що програма видана російською мовою. Але нею ж є й румунська "БітДефендер", — каже Павло Мельник. — Україна виграє після відмови від російських сервісів. Подібні продукти вироблятимуть співвітчизники.

Зараз ви читаєте новину «Більшість перейдуть у "Фейсбук"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути