Ексклюзиви
четвер, 27 січня 2022 07:40

Багатодітній родині погорільців купили хату

— Зносили — в кого що було. Ковдри, подушки, постіль, одяг, їжу, медикаменти. Геть старі люди просилися зайти, хотіли допомогти. Коли про трагедію показали в новинах — вся Україна відгукнулася. Я аж плакала, наскільки люди згуртовані. Перекази приходили і приходили, — розповідає 40-річна Світлана БАЧИНСЬКА із села Тараски Хмільницького району на Вінниччині.

У ніч на 8 січня згорів будинок її односельців — багатодітної родини Барабашів. Загинув їхній найстарший син 7-річний Андрій. За три дні селяни зібрали понад 50 тис. грн на нову хату. Збирати кошти і шукати інший дім взялася Світлана Бачинська.

Автор: tsn.ua
  Анна Барабаш (праворуч) тримає меншого брата Олексія. Поруч сидять її сестри Марина (ліворуч) і Софія. Всього родина Барабашів має шестеро дітей. 7-річний Андрій загинув у пожежі, яка сталася вночі 8 січня у їхньому будинку в селі Тараски Хмільницького району на Вінниччині
Анна Барабаш (праворуч) тримає меншого брата Олексія. Поруч сидять її сестри Марина (ліворуч) і Софія. Всього родина Барабашів має шестеро дітей. 7-річний Андрій загинув у пожежі, яка сталася вночі 8 січня у їхньому будинку в селі Тараски Хмільницького району на Вінниччині

60-річний Сергій і 40-річна Світлана Барабаші виховували шістьох дітей. Найстаршій Анастасії 22 роки, живе окремо. В хаті з батьками були 18-річна Анна, Марина, 17 років, 7-річний Андрій, 5-річна Софія та Олексій, 3 роки.

Будинок загорівся вночі. Причиною називають несправне пічне опалення. Першою запах диму відчула Анна Барабаш.

— Аня із Мариною винесли з хати молодших братів і сестричку, — говорить Бачинська. — Мати й батько почаділи від диму, вибігли на вулицю в чому були. Потім Аня побігла боса по снігу до сусідів, щоб викликати пожежників. У паніці не побачили, де подівся Андрій. Світлана відчувала, що малий повернувся у хату, кидалася у вогонь. Шукала його по всьому будинку, але не знаходила. Сусідські чоловіки стрибали у вогонь через вікна, Андрійка теж не знайшли. З хати не було чути ні плачу, ні писку. Потім пожежники сказали, що тіла дитини у вигорілому будинку немає.

Вранці я розповсюдила в соціальних мережах оголошення з проханням долучитися до пошуків Андрія. Ми до останнього вірили, що він злякався і сховався у хліві в когось із сусідів. Просили односельчан обдивитися свої обійстя. Всі долучилися до пошуків, обійшли село. Потім чоловіки ще раз оглянули хату. О десятій ранку розібрали руїни й побачили тіло Андрія. Він сховався під ліжком, а потім його привалила стіна.

Андрій Барабаш навчався в першому класі. На його похорон зібралася вся сільська громада.

Автор: tsn.ua
  Новий дім сім’я Барабашів знайшла в селі Чепелі Хмільницького району Вінницької області. Господарі продають будинок за п’ять тисяч доларів
Новий дім сім’я Барабашів знайшла в селі Чепелі Хмільницького району Вінницької області. Господарі продають будинок за п’ять тисяч доларів

— Для всіх це був шок, — продовжує Світлана Бачинська. — Андрій був веселий, щирий хлопчик, ним всі тішилися. Збереглося відео, де він каже, що хоче стати вчителем. Для його батьків, сестер і брата це велика трагедія. Діти декілька днів після пожежі не розмовляли — не могли отямитися. Вже після того, як з ними попрацював психолог, трішки відійшли. Світлана Барабаш сильно опекла руки, обличчя. Але жодного разу не скаржилася. Важко уяви­ти як їй боліло, бо пухирі лопалися і з них річкою текло. Днями їй зробили операцію у Вінниці.

Після пожежі родину Барабашів тимчасово поселили в старий будинок. Односельці приносили туди найнеобхідніші речі. Всі гуртом шукали дім, який можна було б купити.

Потрібний знайшли в сусідньому селі Чепелі. Хату віддають за $5 тис. — 140 тис. грн. Голова Уланівської територіальної громади Олександр Гоцуляк пообіцяв виділити з бюджету 100 тис. грн на її придбання.

— Це найкращий варіант з усіх, що ми дивилися, — каже Бачинська. — Хата гарна, на три кімнати. Господиня погодилася почекати оплату, дозволила вже поселитися. Залишила посуд, меблі. Мер Хмільника Микола Юрчишин передав побутову техніку. А головний лікар пообіцяв віддати деякі меблі.

Сергій Барабаш раніше працював у будівельній бригаді. Торік вийшов на пенсію. Світлана — домогосподарка. Їхня старша донька Анастасія працює кухарем у райцентрі, Анна і Марина — студентки вінницьких вузів.

Зараз ви читаєте новину «Багатодітній родині погорільців купили хату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути