вівторок, 04 липня 2017 06:16

Багатодітний батько перевіз родину на Кіпр

— Ми з дружиною подорожували Європою. Були в Польщі, Чехії, Словаччині, Угорщині, Франції. З'їздили на Шри-Ланку, в ОАЕ і Грецію. Ніяка з цих країн не викликала бажання залишитися жити. Через іншу ментальність, ми — чужі. Після цього потрапили на Кіпр. Він схожий на Україну. Тут легко відчути себе своїм. Люди з нами однієї віри. Поважають, навіть якщо ти чужий, — розповідає Максим Васильков із Черкас. Чотири роки разом із дружиною та доньками-трійнятами живе в місті Пафос на Кіпрі.

— Переїхати вирішив заради майбутнього доньок. Тут до дітей ставляться, як до скарбу. Дають хорошу освіту. Наше місто Пафос — грецьке. Доньки ходять у безкоштовну школу, де навчають грецькою мовою.

На Кіпрі можна прожити з українською зарплатою. Але деякі звички доведеться змінити. Продукти коштують майже однаково. А фрукти й овочі, як пластикові. Кусаєш яблуко, а смаку немає.

Щоб прийняти рішення про переїзд, треба прожити в державі три місяці. На Кіпр можна ­отримати безкоштовну візу. Її дають після приїзду. Якщо ні в чому себе не обмежувати, то місяць життя на Кіпрі обійдеться максимум у тисячу євро чи 29 тисяч гривень. У суму входить переліт, житло та харчування.

Для переїзду на постійне проживання з родиною знадоби­ться максимум 15 тисяч євро. Без урахування житла та школи. З цієї суми 10 тисяч євро (290 тис. грн. — ГПУ) — гроші, що мають бути на банківській картці.

— Ці гроші можна й не витрачати. Вони потрібні для оформлення візи, що дає дозвіл на проживання. Точна сума законом не визначена, ад­вокат може допомогти зменшити її, — каже Максим Васильков. — Для отримання візи потрібно перекласти свідоцтва про шлюб, розлучення, народження, смерть. Це коштує майже 50 євро (1451 грн. — ГПУ) за папірець. Також потрібно покласти в банк 15660 гривень із людини. На них куплять путівку додому, якщо нічим буде платити за житло. Ще сплачують податок в еміграційному офісі — 140 євро. Найдешевша медична страховка — 200 євро.

Зараз ви читаєте новину «Багатодітний батько перевіз родину на Кіпр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути