Ексклюзиви
пʼятниця, 17 березня 2017 05:30

Японські ляльки розмалювали козаками
3

Традиційні японські ляльки окіаґарі-кобоші роблять із пап’є-маше. Усередині мають магніт. Завдяки йому перевалюються, як ”неваляйки”
Фото: Тарас ПОДОЛЯН

— Окіаґарі-кобоші — японський народний сувенір, а не дитяча іграшка. Його зберігали вдома на здоров'я та удачу, — каже заступник директора з наукової роботи Національного музею "Чорнобиль" у Києві 58-річна Анна Королевська. Виставку традиційних японських ляльок відкрили минулого тижня. Її присвятили солідарності з постраждалими під час аварії на атомній електростанції "Фукусіма" 2012-го.

У фойє музею вздовж стін розміщені стелажі з ляльками. Одні — за тонкою сіткою, другі — під склом. Розмальовані написами, окулярами, краватками, шапками кухарів.

— Усі традиційні ляльки — з усмішкою. Цим відрізняються від наших неваляйок, — говорить Анна Віталіївна. — Їх почали виготовляти 400 років тому в регіоні Тохоку на сході Японії. Окіаґарі-кобоші перекладається як "маленький монах, який встає". Всередині лялька має магніт. Якщо її нахилити, сама підіймається.

Окіаґарі-кобоші роблять із пап'є-маше на спеціальних установках, як у нас гончарний круг. Ці ляльки створені з перероблених журавликів. Щороку з усього світу надсилають 10 тонн журавликів у Хіросіму до пам'ятника Садако Сасаки "Дитя миру". Це японська дівчинка, яка померла від лейкемії після ядерного бомбардування 1945 року.

Журавликів переробляють на чистий папір. Розсилають по світу, щоб із нього повторно робили їх і повертали до Японії.

Представлений проект придумав японський дизайнер Кензо Такада — засновник бренду "Кензо". Він живе у Франції. Після аварії на "Фукусімі" вирішив підтримати земляків. Запросив відомих митців розмалювати японські ляльки. Їх передали постраждалим від аварії. Тут є роботи французьких акторів П'єра Рішара, Жана Рено, Алена Делона, модельєра Жан-Поля Готьє. Виставка нараховує 206 ляльок. До України були у Франції, Іспанії та Італії.

— У кожному місті виставку поповнюють, — продовжує Анна Королевська. — В Україні додали близько 50 робіт. Політики участі у проекті майже не беруть. Запрошують лише творчих людей —дизайнерів Оксану Караванську та Лілію Пустовіт, співаків Олега Скрипку, Джамалу, художників Івана Марчука й Анатолія Гайдамаку, відомих спортсменів.

Цю ляльку розмалював фізик-ядерник, який працював на ЧАЕС з 1970-х, — показує на неваляйку в коричневих тонах у стилі трипільської культури. Спереду намальований жіночий профіль, схожий на Трипільську мадонну, збоку — розписаний глечик. Тут же стоїть лялька з самураєм і козаком.

— Символізує Фукусіму та Чорнобиль, — додає Анна Віталіївна. — Її розмалював пожежник-ліквідатор. Підписав роботу — "Нехай наші кобзарі оспівують перемоги людства, а не їхні поразки".

Виставка триватиме до 1 вересня. Вхід — безкоштовний.

Зараз ви читаєте новину «Японські ляльки розмалювали козаками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути