вівторок, 15 березня 2016 05:30

Анна Гречиха відкрила в Норвегії кафе української кухні

Автор: ФОТО З архіву Анни Гречихи
  Анна Гречиха виграла конкурс на кращий ­проект закладу харчування й відкрила в норвезькому місті Ставангер кафе ”Вареник”
Анна Гречиха виграла конкурс на кращий ­проект закладу харчування й відкрила в норвезькому місті Ставангер кафе ”Вареник”

— Мріяла відкрити в ­рідному Запоріжжі вареничну. Збирала гроші, складала бізнес-­план, шукала технологів. Коли до влади прийшов ­Янукович, зрозуміла: власна справа в Україні — самогубство. Чесно працювати не можна, а давати хабарі — не хотіла. Всі заощадження ми вклали в переїзд за кордон, — каже 30-річна Анна Гречиха. П'ять років живе в норвезькому місті Ставангер. Із чоловіком 36-річним Олександром відкрили кафе "Вареник".

До переїзду Анна займалася сонячними системами й відновлювальною енергетикою. Олександр працював інженером. Співпрацювали з міжнародними компаніями, часто їздили у відрядження за кордон.

— Перші три місяці в Норвегії сиділа без роботи. Носила резюме до різних компаній. Одна з них узяла мене в штат інженером. Але торік попала під скорочення — через ­здешевлення нафти почалася економічна криза, — розповідає Анна. — Тоді у Ставангері проходив конкурс на кращий проект сучасного кафе. Умови здалися привабливими. Переможець мав отримати приміщення з необхідним обладнанням. Ми з чоловіком подали проект української вареничної. Нашу ідею визнали найкращою.

Як стартовий капітал використала гроші, отримані після розрахунку з роботи — близько 90 тисяч гривень.

Колектив "Вареника" — це я, чоловік і помічниця Аня Литвинова. Вона родом із Миколаєва, має норвезьке громадянство. Серед нас немає жодного професійного кухаря. Готую переважно я. Вигадую нові рецепти, — говорить Анна.

У меню кафе — вареники, борщ, грибний суп, сало, буженина.

— Страви, які можна скуштувати у вареничній, не є дивиною для місцевих. Українська кухня подібна до норвезької. Наприклад, страва кумле нагадує вареник, тільки тісто не начиняють, а змішують із начинкою, — продовжує Анна.

— Першого відвідувача у нас не було. Прийшли разом 30 робітників сусіднього підприємства. Для нас це була перевірка на міцність. Замовили вареники з лососем. Ми впоралися вчасно.

Більшість клієнтів — норвежці. Замовляють здебільшого вареники з м'ясом, грибами, капус­тою, картоплею. Найбільше за день готували 10 кілограмів вареників, майже 500 штук. Здивувати норвежців важко. Вони багато подорожують. Розуміються на кулінарних смаках різних країн. Для них мало зварити холодець чи нарізати сало. Треба це все правильно подати, оформити. До кожної страви додаю цікаву нотку: доповнюю салатом чи авторським соусом. Усі клієнти намагаються дізнатися його рецепт, але я — стіна, — каже Анна.

У Ставангері живуть 130 тис. осіб. Поки що варенична не дає прибутку.

Оформити бізнес можна через інтернет

— У Норвегії оформити бізнес можна з дому — через інтернет. На спеціальному урядовому порталі для підприємців заповнюють електронні форми. Серед них — запит для реєстрації підприємства, податкова декларація, звітність про персонал, — розповідає Анна Гречиха. — Процедура займає до двох місяців. Навіть рахунок у банку можна відкрити через інтернет. Складність лише в тому, що документи ретельно перевіряють на відповідність даним, грамотність. Виправлення помилок може зайняти багато часу.

Зараз ви читаєте новину «Анна Гречиха відкрила в Норвегії кафе української кухні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути