вівторок, 16 квітня 2019 05:50

Андрій Вакуц набив на грудях тризуб

Автор: НАТАЛІЯ ЛАЗУКА
  Андрій Вакуц розраховує покупця на касі продуктового магазину ”Джерело” в Тернополі. Чоловік має фах оператора комп’ютера і діловода
Андрій Вакуц розраховує покупця на касі продуктового магазину ”Джерело” в Тернополі. Чоловік має фах оператора комп’ютера і діловода

— Мені багато хто казав, що це щось новеньке — чоловік на касі продуктового магазину. Перш ніж прийти сюди на роботу, півроку був покупцем. Коли побачив оголошення про пошук продавця, пішов влаштовуватися, — розповідає рокер 26-річний Андрій ВАКУЦ. Дев'ять місяців служив на Донбасі. Торік у серпні почав працювати продавцем продуктового магазину "Джерело" в Тернополі.

Андрій Вакуц сидить за касовим апаратом. У вусі має срібну сережку. На пальцях — срібні персні. На правій руці тату — великий смайлик, що нагадує череп.

— Маю сім татуювань, — каже він. — На лівій руці набив абстракцію, подібну на сонце, на шиї — штрихкод. Першим тату став тризуб на грудях. Зробив його у 16 років. Зайшов у гості до друга, який починав займатися татуюваннями. Він жалівся: "Треба якось пробувати. Та немає на кому". Я зголосився.

До каси підходить жінка. Купує дитячу листівку з мотоциклом за 5 грн. Андрій дякує за покупку.

— Намагаюся бути ввічливим із покупцями, — продовжує. — Для мене всі вони однакові. Намагаюся не конфліктувати. На межі зриву буваю лише з випившими клієнтами. Таким одразу показую на вихід.

До каси підходить чоловік середніх років. Розраховується за ковбаски, подібні до мисливських.

— Мені ще лишили таких? — говорить Андрій.

— По-моєму, є. — відповідає чоловік. — Їх вигідно купувати: кинув у машину і маєш, чим перекусити. Влітку по тижню з собою возив — не псувалися.

У коридорі магазину на стенді висять фото ­людей, які крали товари. Їх зробили з камери відеоспостереження.

— Крадуть переважно продукти, — каже Андрій Вакуц. — Ховають під одяг. Роблять це підвечір, коли у черзі стоять багато людей. Відеокамера є, але ж вона за руку не зловить. Вчора був у магазині із напарницею Ольгою Євгенівною. Зайшла ефектна молода дівчина з рудим волосся. Ходила по магазину й роздивлялася, де висять камери. З Євгенівною уважно за нею слідкували. Нічого поцупити не змогла, хоч приходила саме для цього.

— Мінус у роботі лише один — треба висидіти на одному місці 15 годин, — продовжує. — Мені це важко, бо непосидючий по натурі. Щоб якось це компенсувати, практично перестав їздити маршрутками, ходжу пішки. На роботі рятує спілкування з людьми. Із постійними покупцями завжди жартую.

Чоловік замовляє каву. Андрій обслуговує покупця. Після цього робіть напій і собі. Пригощає гарячим шоколадом. Просить напарницю його підмінити. Сам надягає куртку-косуху і виходить на вулицю. Запалює сигарету.

— Цю куртку купив 2015 року, — розповідає. — Саме збирав гроші на відпочинок у Карпатах, коли зайшов у магазин і побачив її. Стояв хвилин 20 і думав, що вибрати — куртку чи поїздку. Взяв у продавщиці номер власника — знав його. Подзвонив: "Дядя Толя, рятуйте. І куртку хочу, і в Карпати поїхати. Що робити?" Сказав, щоб лишив кілька гривень завдатку. Куртку викупив, коли повернувся з відпочинку. Любив кататися в ній на байку. Продав його, коли їхав на Донбас. Гроші потрібні були на амуніцію. Купив бронежилет, розгрузку, наколінники.

Андрій Вакуц пішов на війну 2015-го. Служив у 5-му батальйоні Добровольчого українського корпусу.

— Спочатку старшиною, потім — замкомандира роти. Були моменти страху, бо тільки дурень не боїться помирати. Коли вперше нас зненацька застала диверсійна група, в мене почалася паніка. Не знав, що робити. Але потім врятували навички, доведені до автоматизму. Схопився за кулемет і почав стріляти.

Після повернення найважче сприймав байдужість людей. Бувало казали: "Ми вас туди не посилали". Коли чують, що був на війні, вважають, що якийсь не такий.

Якось на Театральному майдані в навушниках чекав друга. Поруч комунальники стригли газон. Раптом один із них почав кричати й активно жестикулювати руками. Скинув навушники, коли він підійшов до мене. Чоловік горланив: "Маладєжь безалаберна. Вас всіх треба в армію відправити". Показав йому посвідчення учасника АТО, і він на очах помінявся. Коли розказав йому трохи більше, він уже сидів біля мене і мало не обіймав. Казав: "Вибач, я ж не знав".

Андрій Вакуц родом із Теребовлі. У Тернополі орендує квартиру неподалік роботи. За фахом — оператор комп'ютера і діловод.

— Думав здобути вищу освіту, — каже Вакуц. — Хоч за результатами тестів ЗНО проходив на бюджет, у приймальній комісії сказали: "200 доларів плати одразу, 300 — потім". Якщо вирішу вчитися далі, то тільки по військовій спеціалізації.

Зараз ви читаєте новину «Андрій Вакуц набив на грудях тризуб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути