Ексклюзиви
середа, 23 квітня 2008 15:44

Анатолій Литвиненко взяв прізвище матері

Автор: фото: Наталія ПАВЛЕНКО
  Актриса Валентина Литвиненко розповідає, що завдяки їй чоловік Анатолій отримав звання заслуженого артиста
Актриса Валентина Литвиненко розповідає, що завдяки їй чоловік Анатолій отримав звання заслуженого артиста

57-річні актори Анатолій і Валентина Литвиненки одружені 38 років. У Кіровоградському театрі ім. Кропивницького подружжя грає Кайдаша і Кайдашиху. Торік Анатолієві Антоновичу не дали звання народного артиста, бо не має вищої освіти.

Валентина Литвиненко змиває театральний грим. Розповідає, що познайомилася з чоловіком у Дніпропетровському театральному училищі.

— Разом поступали. Усі диктант написали на двійки, а ти — на трійку. На тобі ще сорочка була байкова, в клітинку, — згадує жінка. — Дівчата після першого курсу кажуть: "Він на тебе запав". Ой, воно мені нада, — дивиться на чоловіка зверхньо. — Мале, носате, худе. Колись граючись забрав стільчика, і я впала. Так образилася: яке село!

— Вона була струнка, особливо ноги сподобалися, — скидає сценічну сорочку  Анатолій Литвиненко. — Я потихеньку, не нагло за нею упадав. Вона: "нє-нє", а я: "да-да".

— Ходив на всі мої репетиції, — осмикує вона кофтину. — Раз режисер викликає: "Анатолій пропускає заняття, будемо його відраховувати. Я бачу, що між вами почуття, допоможіть йому". Завдяки мені почав четвірки і п"ятірки отримувати. Заслуженим артистом став 15 років тому, а я тільки торік, — сміється.

— Бо ти правдолюб, — заступається чоловік. — Що думала, те й казала. Тільки на старості порозумнішала.

Виходимо з театру і прямуємо до будинку Литвиненків. Валентина показує місце на асфальті:

— Минулого року я тут упала. Забила плече, ребро, зв"язки порвала. Не могла встати, лежала на вулиці, ніхто не підійняв. Насилу по стіні викарабкалася. Назавтра мені в театрі мають дати звання заслуженої артистки, а Анатолію — народного. Ледве спромоглася піти, так серце боліло. Оголошують першого Литвиненка. Замість звання дають йому орден за заслуги. Віктор Балога зарубав. Бо депутатка Білозір придумала, що для цього треба мати вищу освіту. А як же він, — показує на чоловіка, — здобуде її в 60 років?

Анатолій Литвиненко народився в селі Вільний Гай за 12 км від Кіровограда.

Я не нагло за нею упадав. Вона: "нє-нє", а я: "да-да"

— Батько пішов на фронт 1944-го, — згадує. — Наступив на міну, йому ногу відірвало. Пролежав усю ніч у калюжі, тільки ранком підібрали. Із мамою вони дружили ще до війни, а побралися 1947-го. Вона не працювала — доглядала за ним. Батько пив страшенно. Потім зустрів молодшу на десять років жінку й покинув нас. Мамі 35 було, вона заміж так і не вийшла. Він нас не відвідував, аліментів не платив. Мама брала мене і молодшу сестру Тамару й шукала його, колись у Красноярський край заїхали. Після десятого класу вже я поїхав шукати на Миколаївщину. Назви його села не знав. По дорозі ще й гроші, паспорт украли. Вийшов у Миколаєві голодний, а там рибалки рибу ловлять. Я давай сиру гризти.

Каже, в райцентрі випитав батькову адресу. Він працював головним бухгалтером у колгоспі.

— А вони живуть як цигани: жіночка та задрипана, трійко діток бігає. Батько загепаний, — показує жестом, що п"яний. — А з мамою моєю був герой! Як їхав додому, він запитав, ким хочу стати. Почув, що артистом, сказав: "Там здоров"я треба..."

Подружжя отримує по 2 тис. грн. Це найвищі зарплати в театрі.

— Я підробляю, де тільки можу, — підкочує столик із бутербродами жінка. — Гурток театральний веду. Квитки розповсюджую. Можу організувати, щоб 400 школярів прийшло. (Ціни на спектаклі театру ім. Кропивницького від 5 до 15 грн. — "ГПУ"). Оце витратила йому на операцію 6 тисяч — жовчний вирізали.

Їхній 36-річний син Дмитро — бізнесмен. 21-річний Іван — студент кібернетичного коледжу.

— Молодшого народила в 37 років, — усміхається Валентина Литвиненко. — Приїхала в пологовий будинок, чую: народжую. Вийшла на коридор, кричу, як сирена: "Люди добрі, робіть щось". Не встигли мені бахіли одягти, як народила.

1950, 18 травня — Валентина Полив"яна народилася у Дніпропетровську
1950, 25 травня — в с. Вільний Гай Кіровоградської обл. народився Анатолій Магльований; коли батько покинув сім"ю, взяв прізвище матері — Литвиненко
1967 — вступили до театрального училища у Дніпропетровську
1970 — переїхали до Кіровоградського академічного театру ім. Кропивницького; за рік одружилися
1972 — народився син Дмитро; за 15 років — Іван
Заслужені артисти. Валентина Литвиненко пише вірші, мріє видати збірку до 60-річчя

Зараз ви читаєте новину «Анатолій Литвиненко взяв прізвище матері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути