Ексклюзиви
четвер, 25 травня 2006 19:12

"Я не голлівудський актор і купити таке не можу"

Автор: фото: Дарія ГОРСЬКА
  Працівниця галереї Світлана показує шаховий стіл роботи Жолнєрчика і Епштейна
Працівниця галереї Світлана показує шаховий стіл роботи Жолнєрчика і Епштейна

Увечері в середу в бізнес-центрі "Леонардо" чекали на посла Росії Віктора Черномирдіна. Посол РФ в Україні мав прийти на відкриття "галереї подарунків" — у якій торгуватимуть творами відомих художників. Назвали нову галерею "Да Вінчі".

— Ми не маємо нічого спільного з фільмом "Код да Вінчі", — хвилюючись, пояснює один із власників закладу Борис Ахсанов. Його кучеряве волосся змащене гелем.

Публіці показують ілюстрацію Олега Яхніна до раритетної книжки "Фауст" Гете, яка зберігається у Володимира Путіна. У світі є лише сто примірників цього видання. Книжка — із золотою палітуркою, пергаментними листами, прикрашена старовинними вензелями.

— А це портрет дочки художника Андрія Пахомова, — розповідає співвласниця галереї Ольга Олексенко, 30 років. На полотні маленька дівчинка в піжамі стоїть посеред простирадл. — Ми плануємо її продати щонайменше за 100 тисяч доларів, — каже пані Ольга.

Скульптор Олег Пінчук, 42 роки, прийшов на вечірку з дружиною Лілією та 3-річною донькою Оксаною. На ньому — прості брюки та звичайна синя футболка в білу смугу.

— Они меня долго уламывали, — починає пан Олег. — Я ж не той, кому бракує покупців, — переходить на українську. — Я тут виставив велику бронзову комаху, називається "Східна красуня". І ще зелений кактус із жіночих грудей. Гм, яка! — проводжає зацікавленим поглядом струнку білявку.

Наприкінці зали відчинена маленька кімнатка. Але похмурий охоронець нікого не пускає всередину:

— Тільки з організаторами, — каже.

У кімнатці між двома кріслами стоїть розкішний шаховий стіл.

Они меня долго уламывали

— Я — автор, — зазирає високий лисуватий чоловік. — Мене звати Володимир Жолнєрчик. Цей стіл ми з Йосипом Епштейном робили п"ять років. Йосипу за місяць буде 50 років, а мені — 40. Зобразили тут турецьку війну XVI століття: з одного боку — фігурки війська Карла V, навпроти — Сулеймана Пишного. Усе з бивня мамонта, інкрустоване діамантами та рубінами. Обличчя у фігурок коричневі, бо це ж — справжня кістка мамонта! Один кілограм коштує тисячу доларів.

Жолнєрчик повідомляє, що ціна шахів — $350 тис.

52-річний актор Анатолій Хостікоєв із дружиною Наталею Сумською, 50 років, розпочинають церемонію відкриття. Сивий Хостікоєв у світлому костюмі, в лівому вусі — сережка.

— Тут цікаві картини, — каже він "ГПУ". — Але я не голлівудський актор і купити таке на подарунок друзям не зможу.

— Мені подобаються сюрреалістичні роботи, — озивається Сумська, поправляючи крупні перлини на шиї. Вона в довгій бузковій спідниці від "Аліни" та замшевих черевичках у тон.

У холі ансамбль "Віва" грає Моцарта й Шопена.

— Хочу дочекатися Черномирдіна, — зізнається керівниця ансамблю Алла Дребенюк. — Попрошу в нього рекомендацію. Ми хотіли б набрати більше музикантів, а Поплавський не сильно розуміється на класиці.

"Віва" діє при університеті культури Михайла Поплавського.

Гостей пригощають канапками з ікрою, виноградними гронами, ананасом, ківі,  полуницею. Окрім вина, наливають у келихи свіжовіджатий апельсиновий сік.

Ближче до півночі продають картину російського художника Кліма Лі. Бізнесмен Петро Багринь, із фармацевтичної компанії "Ганза", бере її за $2 700. І відразу ж дарує. Гроші перерахують у благодійний фонд "Відродження" Віталіни Ющенко. А дочка президента передасть їх дитбудинку в Закарпатті.

Посол Росії на відкриття дорогої галереї так і не прийшов.

Зараз ви читаєте новину «"Я не голлівудський актор і купити таке не можу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути