середа, 28 грудня 2011 00:00

66 років Антоній Дудик складає шопку

— Тату, диви, ангелик похитнув головою, — показує 8-річний хлопець на різдвяну шопку в Катедральному соборі Успіння Пречистої Матері Божої у Львові. 25 грудня тут проходить різдвяна літургія.

Архієпископ Мечислав Мокшицький бере фігурку немовляти Ісуса, іде між люди. Робить коло по храму і ставить скульптурку в шопку. Її облаштували у ніші праворуч вівтаря. Прихожани скупчуються біля неї. Стоячи моляться. Кидають копійки в півметрову скульптуру ангела. Отвір для грошей у нього на грудях. Коли монети падають усередину, голова фігури схиляється.

— Прошу в Ісуса здоров'я для своєї доньки Уляни. Замовила тут службу Божу за неї. Правити будуть через тиждень, — говорить львів'янка 54-річна Іванна Іванівна. Кладе 10-гривневу купюру в металеву круглу ємність із прямокутним отвором зверху. — Донька ніяк не може виносити дитину. Два викидні мала. Співробітниця порадила заказати службу Божу за здоров'я одночасно в трьох церквах, які розташуванням утворюють трикутник навколо нашої домівки. У неї чоловік так вилікувався від тяжкої хвороби. Ми з дочкою і зятем живемо на вулиці Князя Романа.

Іванна Іванівна замовила службу у римо-католицькому соборі, православній церкві Покрови Богородиці на вул. Грушевського і греко-католицькому храмі Пресвятої Євхаристії на пл. Музейній.

— Спочатку прийшла в катедру, бо чула багато історій про зцілення тут на Різдво. Кажуть, ця шопка десятиліттями намолена, тому молитва біля неї дуже помічна. Вірю в те, що Бог нам допоможе.

Львів'янка 37-річна Оксана Бухней ставить біля фігурки пастуха шоколадну цукерку "Зоряне сяйво".

— Новонароджений Ісус — маленька дитина. А до дітей не можна йти без солодкого, — пояснює.

40 пофарбованих гіпсових фігур у шопці повернуті одна до одної обличчям. Найбільші мають півметра заввишки. Найменші — 5-сантиметрові ягнята.

— Це дуже старі фігури. Їм 66 років, — розказує парафіянин катедри 85-річний Антоній Дудик. Він щороку складає шопку. — Не можна ставити скульптури як-небудь. Кожна має стояти на своєму місці. Наприклад, ангели повинні бути попереду. А верблюд має дивитися на Різдвяну зірку з правого боку.

— Може, то гріх так казати, але католицьке Різдво я більше люблю. Хоч сама православна, — говорить 44-річна Тетяна Мусійовська. Виходить із храму з донькою 23-річною Євгенією. — Ми Різдво святкуємо двічі на рік, 25 грудня і 7 січня. Атмосфера в костелах особлива — якась навіть таємнича. Стоїш на відправі, й так на душі добре. Усі життєві проблеми здаються такими простими, дрібними.

Італійці святкують два дні

Заробітчанка 55-річна Любов Коваль п'ятий рік святкує католицьке Різдво в італійському Мілані.

— На Санту Чену, по-італійському свят-вечір, мої роботодавці запрошують усю свою родину. Готую на стіл завжди я, — розказує Любов Михайлівна. — Італійці на святу вечерю люблять їсти грибні равіолі з підливою, варену картоплю і рибу, запечену в духовці, макарони з тертим трюфелем, канапки з червоною ікрою та оливками, пироги з яблуками або маком. П'ють дорогі вина. На Різдво італійці снідають традиційним італійським пирогом — панетоне, на обід ходять у ресторан.

Каже, що на свят-вечір ходить італійський Дід Мороз — Баббо Натале.

— Ялинку вони теж ставлять до Різдва, і переважно штучну. Під неї складають кожному подарунки. Деколи не витримують до ранку Різдва і відкривають їх іще на святий вечір. На Різдво італійці обов'язково ідуть до церкви. Навіть немічних батьків везуть в інвалідних візочках. Цілу ніч у церкві колядують. Святкують Різдво тільки два дні, хоч мають відпустки з 25 грудня до 9 січня.

Цього Різдва на богослужіння їздили до собору Святого Йосафата. Українська греко-католицька громада привітала італійських римо-католиків колядою наприкінці літургії. Зайшли до собору у вишиванках. Співали українських колядок "Бог Предвічний" і "Нова радість стала". Італійці аж повставали з лавок і весь час плескали.

 

Зараз ви читаєте новину «66 років Антоній Дудик складає шопку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути