четвер, 09 лютого 2012 00:15

450 чашок зібрав Микола Чумак

— Знайомий привіз мені чашку з німецького бару, в якому вперше виступав Гітлер. Украв її там. Поклав у кишеню, розплатився і вийшов, — згадує киянин 36-річний Микола Чумак.

За 10 років зібрав колекцію з 450 кавових чашок.

— Якщо подобається чашка, завжди можу домовитися з адміністратором ресторану і купити її. Але іноді нічого не допомагає. Раз з другом у київській кав'ярні побачили гарну чашку. Попросили, щоб продали. Коштує гривень 20. Вони категорично відмовилися. А нам дуже хотілося. Вкрасти — не вкрадеш, бо не можна лишити блюдечко з ложкою. Вирішили підмінити її на іншу. Я лишив на столі свою візитівку. За тиждень у ресторані в меню надрукували: "Шановні відвідувачі, якщо ви хочете купити наш фірмений посуд, звертайтеся, будь ласка, до адміністратора".

Микола — директор компанії, що оформляє приміщення банків. Був у 40 країнах, звідусіль привозив чашки. Зберігає на спеціальних настінних стелажах у робочому кабінеті. У кожну кладе папірець з написом, звідки привезена. Всі немиті, мають на стінках сліди кави.

— Не збираю білих. Усі тільки із зображеннями. Кавова культура в різних країнах різна. Є місця, де люди п'ють з калюж, і кавові чашки знайти неможливо. В Америці каву ковтають з паперових стаканчиків завбільшки з відро і не можуть розпробувати. Найкращі традиції кавопиття в італійців. Там кава скрізь хороша, тому її п'ють весь день. Зранку — або еспресо, або ристретто. У ристретто менше води. Напій як смола виходить. Він бадьорить, але не порушує сон. Люди по шість-сім чашок на день випивають і не псують своє здоров'я. Якщо ви в італійському барі зранку замовите капучино або латте, на вас подивляться з подивом. Каву з молоком замовляють ближче до вечора, щоб розслабитися.

Класична італійська чашка має 8 сантиметрів у діаметрі і стінки завтовшки 8 міліметрів, щоб зберігалося тепло. Незручні маленькі вушка, але їх не змінюють, бо це традиція.

На Сході заварюють каву туркою, джезвою. Так пили й ми в радянські часи. Насипаєте в турку каву, заливаєте водою і тримаєте над вогнем, доки закипить. Маю чимало чашок із Сингапуру, Гонконгу, Японії.

Показує металеву чашку із Сирії.

— У Сирії до кави додають багато кардамону. Раз купив пару кілограмів кави з кардамоном, то в нас її не могли пити. Дуже гірчило. В Індонезії кладуть тонізуючі рослини, які діють, як "Ред Булл". В Афганістані й Іраку п'ють чай. Тому чашки там доводиться шукати у дорогих ресторанах чи готелях для іноземців.

Маю глиняні чашки. Такі найчастіше роблять в Україні. Одну привіз із "Криївки" зі Львова, іншу з Кам'янця-Подільського. Кава у них швидко вистигає.

Зараз ви читаєте новину «450 чашок зібрав Микола Чумак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути