середа, 04 квітня 2012 00:00

1-річній Христині Коротковій чверть тіла накрили свинячою шкірою

Автор: Фото: Микола Карнарук
  Наталія Колот тримає доньку Христину Короткову. Обличчя дівчинки червоне, у коричневих плямах. Обпечена права рука забинтована
Наталія Колот тримає доньку Христину Короткову. Обличчя дівчинки червоне, у коричневих плямах. Обпечена права рука забинтована

15 березня Христина Короткова, 1 рік, із села Лебедин Шполянського району на Черкащині перевернула на себе електрочайник з окропом.

Дівчинка отримала 25% опіків третього ступеня — обпекла голову, шию, тулуб, праві руку й ногу. У тяжкому стані її доправили до опікового відділення лікарні №1 у Черкасах. Тиждень провела в реанімації. Видалили мертву тканину. Рани накрили висохлою свинячою шкірою.

— Ми того вечора повернулися з церкви, домовлялися за хрестини, — каже мати дівчинки 30-річна Наталія Колот. — Чоловік включив на столі чайник для кави. Самі в кімнаті складали список гостей. Христинка біля нас крутилася на ходульках. Раптом чуємо на кухні щось гупнуло. Вискакуємо, а вона вже обваряна.

Обличчя дівчинки червоне, у коричневих плямах. Права рука забинтована.

— Я її витягла з ходулів, положила на полу. Подзвонила до мами, що від ожогів помагає. Я ж не зразу замітила, що опіки сильні. Коли начала роздівать, то тіло напухало волдирями і лопало. Подзвонила сусіду Василю Лифарю. Кричала, щоб бігом віз дитину в лікарню. По дорозі машина заглохла. Я хотіла бігти в лікарню пішком 15 кілометрів. Дитина тіряла сознаніє. Я просила її, щоб дихала, тіки не вмирала.

Лікарі заспокоювали мене: "Мама, не переживайте, найгірші опіки від вогню і жиру". Кажуть, що при ожогі треба було в холодну воду. То, може б, такої стадії не було. Але якби ми вдома ще трохи затрималися, то дитина б не вижила.

Немовля тягнеться рукою до обличчя, хоче зірвати нову шкіру.

— Так получилося, що ми з нею постоянно в больниці. Вона родилася в 26 недільок. Має проблеми з льогкими. У мене було білокров'я, і получилися ранні роди. Мала важила 2300 грамів. Не їла сама, положили її під купол (кювез. — "ГПУ"). Через місяць додому забрали, зондом кормили.

Наталя має ще доньок 3-річну Каріну і 10-річну Марину від двох попередніх шлюбів. Христину народила від 32-річного Олександра Короткова, з яким живе в цивільному шлюбі.

— Ми ходили в одну школу, потім зустрічалися. Потім розсталися. Я вийшла заміж, він женився. Зійшлися пошти три годи тому. Получилася в нас Крістінка.

— Для такого віку це досить тяжкі опіки, — каже лікар Володимир Красюк. — Раніше від цього діти помирали, доки мертве тіло не почали видаляти і накривати біологічним накриттям — висушеною свинячою шкірою. Вона прилягає і не дає проникати бактеріям.

Зараз ви читаєте новину «1-річній Христині Коротковій чверть тіла накрили свинячою шкірою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути