Ексклюзиви
пʼятниця, 24 лютого 2012 07:30

111-річна Антоніна Тищенко читає без окулярів

Автор: фото: НАТАЛІЯ ЧУБЕНКО
  Киянка Антоніна Тищенко живе з донькою Іриною Миколаївною в центрі Києва біля Бессарабської площі. На вулицю не виходить, бо в будинку немає ліфта. 21 лютого відсвяткувала 111-річчя
Киянка Антоніна Тищенко живе з донькою Іриною Миколаївною в центрі Києва біля Бессарабської площі. На вулицю не виходить, бо в будинку немає ліфта. 21 лютого відсвяткувала 111-річчя

— Так довго прожила, бо все життя працювала на свіжому повітрі й обмежувала себе в їжі. Навіть зараз важу, як модель — усього 60 кілограм, — каже киянка Антоніна Тищенко.

21 лютого їй виповнилося 111 років.

Антоніна Павлівна живе в центрі Києва, біля Бессарабської площі. Двері до квартири оббиті коричневим дерматином, в кількох місцях він подертий. Стіни в коридорі жовті від старості. Збоку лежать стоси журналів "Наука и жизнь", "Новый мир". Кімната Антоніни Павлівни праворуч від входу. Стіни завішані чорно-білими фотографіями.

— Народилася в селі Уздиця Глухівського району на Сумщині, — Антоніна Павлівна кладе руки на коліна.

Вбрана в білу блузку, синю жилетку й таку ж спідницю. У коротких валянках на босу ногу. Їх подарувала на день народження донька. Сиве волосся на потилиці зібране в ґульку. Обличчя в зморшках, щоки й підборіддя запали. Зубів не має. Коли говорить — шепелявить, ковтає закінчення.

— Батько помер, коли мені було 10 років. Мамі допомагала виховувати шістьох молодших дітей. Їли те, що давала природа — збирали в лісі гриби і ягоди, воду брали з озера. Зараз теж ніякої хімії не їм. Люблю борщ, сало й вареники. От тільки воду з-під крана п'ю. Того літа попросила сусідку привезти із села криничної. Не могла нею напитися.

Привітати іменинницю приїхала депутатка Київради 35-річна Алла Шлапак. Вручає букет білих хризантем, торт, вовняну ковдру й 1000 грн. Іменинниця вголос читає привітання в рамці за склом. Окулярами не користується.

— До 100 років мама читала в окулярах, а потім віддала мені, — розповідає її донька 82-річна Ірина Миколаївна. — Тепер читає без них. Подобаються їй жіночі романи. У бібліотеці їх беру. А ще любить дивитися бокс. Не пропускає жодного поєдинку братів Кличків. Називає їх "Крючками". На вулицю зовсім не виходить. У будинку немає ліфта, а виносити її на руках в мене немає сили.

Анатоніна Павлівна показує альбом із фотографіями. Жодної світлини її чоловіка не збереглося.

— Ми з чоловіком познайомилися в університеті. Я навчалася на геологічному, а він — на хімічному факультеті. До університету вступала самотужки. Після закінчення школи зібрала речі у вузлик, взяла 10 карбованців і поїхала в Київ. Здала екзамени. Коли з кабінету вибігла, ледь не збила одного хлопця. Ним виявився мій Микола. Одружилися на третьому курсі, а через рік уже мали доньку. Перед війною його почали судити за антирадянську пропаганду. Заслали в Сибір на 10 років. За рік отримали повідомлення про припинення слідства через відсутність доказів. А через день прийшла звістка про його смерть. Досі не знаємо, де його поховали.

Ірина Миколаївна ставить на торт свічку. Іменинниця задмухує її.

— Усе життя мама працювала геологом. У першу експедицію вирушила за три місяці після мого народження. Там була нянька, то взяла мене з собою.

— Годувала тебе вранці груддю й бігла в експедицію. Поверталася пізно. Знову годувала й клала спати. А сама починала прати пельонки. На сон лишалося кілька годин, — розповідає доньці. — Голодомор і війну пережили завдяки сестрі Марії. Вона стала актрисою й жила в Москві. Постійно присилала нам посилки із сухарями. Аби на пошті їжу не крали, сестра ховала сухарі у взутті. Сусіди жартували: "Люди з голоду мруть, а вона туфлі нові висилає".

Зараз ви читаєте новину «111-річна Антоніна Тищенко читає без окулярів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути