пʼятниця, 09 вересня 2016 06:35

1000-гривневу купюру можна продати за півтори тисячі
3

Грошима в Київській Русі були срібні злитки різної ваги та форми. У Києві використовували 150-грамові ромби
Фото: Тарас Подолян
Відвіду­вачка Національного музею історії України у Києві розглядає друкарське кліше для виготовлення гривень. Його показали на виставці розвитку українських грошей
Колекційні 100 гривень виготовили зі срібла  до Міжнародного року астрономії 2009-го

— Паперові гроші часів Української Народної Республіки і Гетьманату були найкрасивіші. Їх створювали кращі художники того часу, — каже завідувач відділу нумізматики Національного музею історії України 55-річна Зінаїда Зразюк. 5 вересня тут відкрили виставку "Від гривні до гривні". Присвятили 20-річчю запровадження національної валюти.

На виставці показали майже 300 експонатів — найперші карбовані монети Київської Русі, давньоруські гривні, гроші доби Української Народної Республіки та Української держави Павла Скоропадського.

— Златники та срібляники — найперші карбовані монети Давньої Русі, — Зінаїда Олексіївна підходить до столу зі срібними й золотими монетами. Вони потерті. На золотих проглядається зображення Ісуса Христа, на срібних — тризуб.

— Спочатку відливали монетний кружок. На нього ставили зображення за допомогою штемпелів у вигляді ножиць. На одному боці перших монет Русі зображали Ісуса Христа, на іншому — князя Володимира. Над його плечем був тризуб.

Монети в Київській Русі карбували років 25–30. Потім в обіг увійшли срібні злитки-гривні.

Разом зі злитками грошовими одиницями ставали й деякі товари — намиста з каменів, скляні браслети й мушлі-­каурі.

Зінаїда Олексіївна підходить до столу із паперовими грошима часів УНР. Усі купюри різних кольорів. Тисяча гривень — помаранчева, 2-тисячна — червона. У центрі обох навколо тризуба зображений лавровий вінок.

— Власна валюта на території України з'явилася 1917 року, — розповідає вона. — Після утворення Української Народної Республіки Михайло Грушевський оголосив конкурс на кращі ескізи грошей. Ескіз першої купюри виконав Василь Кричевський, три наступні — Георгій Нарбут. У центрі 100-гривневої купюри Нарбута навколо тризуба був вінок із овочів, плодів і ягід. З боків — селянка із серпом і робітник у фартусі. На 500-гривневій купюрі — голова дівчини у вінку. Через це в народі її називали "горпинка".

Гроші в обігу були недовго. Наприкінці 1920-го більшовики їх заборонили.

До Зінаїди Олексіївни підходить молодий чоловік із сивим волосся. Нахиляється над склом. Кілька секунд роздивляється 1000-гривневу купюру.

— У мене вдома валяється така, — каже. — Ще від прадіда дісталася. Думав, своїм дітям у спадок передати. Та час такий, що кінці з кінцями ледь вдається зводити. За скільки її можна продати?

— Десь за 1,5 тисячі гривень, — відповідає Зінаїда Олексіївна. — Якщо збереглася в гарному стані, продасте у кілька разів дорожче.

Зараз ви читаєте новину «1000-гривневу купюру можна продати за півтори тисячі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути