Ексклюзиви
четвер, 13 січня 2011 15:53

"Зараз усі в Бога вірять. Навіть комуністи"

7 січня, 12.00 Чернівцями ходить родина 64-річного Івана Колесника. Ряджені перекривають рух машин, доки водії не дадуть 10-20 грн. Тоді машину обсівають зерном на удачу.

- На перший день Різдва ходити по хатах не годиться, - каже Іван Петрович. Він колядує останні 20 років. Переодягнений у цигана-барона. - Тоді родини збираються за столом, святкують у вузькому колі. 8 січня ми їздимо по селах під Чернівцями, де побудували собі дачі багаті люди. Там є будинки міських та обласних депутатів і бізнесменів. Вони можуть дати і 500 гривень, ще й поляну накриють з елітними напоями. З нами не п'ють. Оставляють охорону й обслугу. Їмо швидко, бо дні зимою короткі, треба до вечора багато хат обійти. У деяких елітних домах нас знають, запрошують і колядувати, і щедрувати, і посівати щороку.

За новорічно-різдвяні свята сім'я Колесників заробляє до 20 тис. грн.

- Нам цього вистачає на півроку. Якраз, щоб до літа протягнути. Зараз заробляти нічим. Я колишній будівельник, син - столяр, зять - слюсар. Коли йдемо на дачу до "регіоналів", то жартуємо над "бютівцями" і "нашоукраїнцями". Якщо гостюємо в останніх, то про "регіоналів" жарти плетемо. Типу, Янукович приходить до гадалок: "Циганко, скажіть, що робити? Мені щоночі сниться бульба. Що це означає?" - "То тебе, Вітьок, весною посадять, а осінню уберуть".

Тим, хто не пускав колядувати, кидали в туалет півпачки дріжджів. Вони починали грати, лайно через верх вилазило. З таких господарів півсела сміялися

Колядки співаємо всім однакові. Зараз усі в Бога вірять. Навіть комуністи до себе запрошують. Моя дочка торік переодяглася у Тимошенко. Маску наділа резинову, а косу на голові свою заплела. Син грав Симоненка, а я - Януковича. У мене голос із ним схожий. Онуки грають козаків, відьом і циганок.

За місяць до свят родина Івана Петровича розучує танці, пісні та вірші.

- Є такі господарі, що не пускають. Через охорону передають 100 гривень і просять не співати. Кажуть, господарі не в настрої. Бояться пускати, бо під маскою не видно, що за людина й чого вона прийшла. Одна багата депутатка раз 100 доларів дала. Ми їх в обміннику поміняли, бо не знали як поділити. Гроші ділимо на три частини - мені з дружиною, доньці з зятем і синові. Він у мене холостякує.

9 січня ходимо по селах. Які люди не пускають, то можемо шкоди наробити. Хлів балончиком розмалювати. Коли я був молодим, то колядники робили більшу шкоду. У селі в усіх туалети надворі дерев'яні. Ми туди кидали півпачки дріжджів. Вони починали грати, лайно через верх вилазило, усе подвір'я заливало. З таких господарів півсела сміялися.

Частину грошей родина віддає на церкву.

- Продукти, якими пригощають, також батюшці відвозимо. Дають ковбаси, торти, паляниці. А він у притулок дитячий або в будинок престарілих передає.

Зараз ви читаєте новину «"Зараз усі в Бога вірять. Навіть комуністи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути