П'ять страв сироїда Руслана Лозояра
Під час приготування з продуктів виварюються дві третини поживних речовин. А в сирій їжі зберігаються всі вітаміни, мінерали – будівельний матеріал для відновлення клітин
1. Зелена гречка. За поживністю й корисністю – найбагатша. Намочую крупу на 12 годин, зливаю, промиваю й перетираю у блендері. Якщо додати оливкової, кунжутної чи лляної олії, буде основна страва. З ложкою меду – десерт.
2. Сочевиця, нут, горох. Помиті зерна заливаю водою. Через 2 години зливаю, бо віддали крохмаль. Звечора замочую, вранці ставлю на вогонь, нагріваю, весь час помішуючи. Як має закипіти – знімаю, накриваю кришкою й за 3–5 хвилин готова каша. Рис їсти небажано. Він накопичує в організмі слиз, у якому починають множитися бактерії, зокрема хвороботворні. Виняток – коричневий нешліфований. Раз розмочив, скуштував, але задоволення не отримав.
3. Пророщена пшениця. У воді змелене борошно загниває, а ціле зерно дає паростки, бо живе – у ньому не зруйновані клітини. І найбільше вітаміну Е. Зараз модно робити фреші та соки із пророщеного зерна. Що більші паростки, то менше поживних речовин у зернині, і навпаки. Пророщене перетираю з паростками у блендері – і їм. Можу й так жувати, не терте.
4. Шампіньйони та гливи. Кришу сирими в салат зі свіжими капустою, огірками. Пропорції – як вийде. Заправляю олією. Лісові гриби сирими не їм – тільки вимочені в солоній воді або сушені. Знаю сироїдів, які пробували білі. Деякі їдять рижики й опеньки. Дітям до 6 років сирих грибів не можна давати, бо їхній організм ще не має ферменту для перетравлення.
5. Кукурудза. Улітку споживаю свіжу, неконсервовану, сорту бондюель. Решта – кормова. Американські науковці дослідили, що може викликати шизофренію, якщо їсти її як попкорн.
Коментарі