Ексклюзиви
четвер, 24 червня 2021 15:20

З хорошими аналізами можна вагітніти й після 40

З хорошими аналізами можна вагітніти й після 40

Українки все частіше відкладають час материнства. Переважно народжують у 28 років. Бо вчаться у вузах, прагнуть втриматися на хорошій роботі чи заробити на житло. Хочуть подорожувати й спробувати себе в різних сферах. 13 відсотків жінок в Україні стають матерями після 40. Цьому, зокрема, сприяє розвиток медичних технологій

– Українки найчастіше народжують першу дитину у 28–35 років. Але з хорошими результатами аналізів можна вагітніти й після 40, – каже репродуктолог Олександр ДАРІЙ, 50 років.

Як на це вплинув розвиток медицини? Коли з'явилися нові можливості?

– За останні 20 років технології пішли вперед. Що раніше здавалося фантастикою і важко піддавалося вирішенню, зараз досягають досить просто.

Якісні яйцеклітини здає і заморожує

Новітні медичні можливості відіграють більшу роль для старших пацієнток. Ідеться про програми з генетичним аналізом ембріонів, які виявляють хромосомні патології. Під час пізньої вагітності існують такі ризики.

Кажуть, потрібно народжувати якомога раніше. Це справді так?

– З точки зору біології, бажано народити до 35 років. Проте біологія та соціальне життя не завжди збігаються. Потрібно брати до уваги обидва чинники при плануванні вагітності. Обидва важливі.

Справа лише в стані судин, м'язів?

– У яйцеклітинах. Після 35 років катастрофічно – приблизно вдесятеро – зменшується їхня якість. Зростає ймовірність генетичних відхилень. До 35 років їх частота є відносно прийнятною.

З одного мільйона фолікул дівчинки в неї лишається 300 тисяч на момент статевого дозрівання. 25 тисяч – до 37 років і тисяча – до 51. Чи може це коригувати медицина?

– Усі яйцеклітини формуються в утробі матері. Нові створити неможливо. Це відмінність жіночої репродуктивної системи від чоловічої, де все відбувається навпаки.

Третина проблем пов'язана з чоловічим здоров'ям

Наскільки можна відкласти народження дитини?

– Існує програма "Відтермінування материнства": в молодому віці, доки є якісні яйцеклітини, але немає плану народжувати, жінка здає й заморожує їх. Зберігаються, доки захоче вагітніти. Це може бути і після 40 років, і ближче до 50.

Чим виношування дитини у 40 відрізняється від вагітності 20-річної?

– З віком зростає ризик патології. Погіршується якість судин, з'являються ознаки цукрового діабету. Можуть виникати проблеми з іншими органами. Пізня вагітність, ускладнена захворюваннями, протікає непросто. Інколи терапевти радять жінкам узагалі відмовитися від наро­дження дитини. Бо надто великі ризики для життя.

Як жінці за 40 років підготуватися до виношування?

– Отримати консультації гінеколога, ендокринолога. Здати аналізи різного спрямування. І мати добрі показники.

Чому деякі жінки довго не можуть завагітніти?

– Як правило, коли таке трапляється, чоловік відправляє жінку на обстеження. Дехто ходить роками по лікарях, і патологій не виявляють. Потім доходить справа до чоловіка. Статистика свідчить: третина проблем – пов'язана з жіночим здоров'ям. Третина – з чоловічим. Решта – спільні проблеми подружжя.

Потрібно оцінити їхнє здоров'я. Є п'ять причин, за яких не настає вагітність. Проблеми зі сперматозоїдами. Проблеми з маткою. Порушення овуляції. Стан маткових труб. І останній фактор – стан навколо маткових труб: спайковий процес або ендометріоз.

За скільки часу варто планувати вагітність?

– Достатньо місяця на обстеження. Жінки проходять ультразвукове обстеження, перевіряють стан матки та яєчників. Перевіряють гормональний фон і цитологію. Чоловік здає спермограму.

Зараз ви читаєте новину «З хорошими аналізами можна вагітніти й після 40». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути