четвер, 16 грудня 2010 14:21

Випийте склянку теплої води із соком лимона

Георгій КРИВЕНЧУК, 40 років, шеф-кухар столичного ресторану "Суаре":

- Люди, які снідають "правильними" сніданками, роблять менше перекусів калорійними та шкідливими продуктами, мають сили багато рухатися. А ті, хто не снідають, уже об одинадцятій відчувають роздратування.

Сніданок №1

Вівсянка. Вона може бути дуже смачною, якщо її відварити на воді й додати два шматочки цукру та десертні трави - жасмін, естрагон. У вівсянці є складні вуглеводні, що допомагають покращити обмін речовин та знизити рівень холестерину в крові.

Яйце "всмятку" і житній хліб. Яйця містять корисні білки та жири, а житній хліб - це коктейль із вуглеводнів, клітковини і вітамінів групи В.

Апельсиновий сік. Дає потужну дозу вітаміну С на весь день. Будете бадьорими та кмітливими.

Сніданок №2

Сирна шарлотка з апельсиновим фрешем. Потрібно 800 г м'якого сиру, півсклянки ряжанки, двоє яєць, чотири столових ложки манки, півсклянки цукру, 150-200 грамів ізюму. Форму для випікання змастіть олією. Троє яблук поріжте і посипте цукром. Збийте яйця з цукром, додайте сир та ізюм. Масу викладіть на яблука. Випікайте 30 хвилин.

Сир містить кальцій, легко засвоюється. Яблука покращують травлення, їх краще їсти зі шкуркою, бо у ній є корисний пектин. Яблука переважно покриті воском. Щоб його зняти, можна пошкребти шкурку. Ізюм покращує роботу серця. Містить залізо, що нормалізує роботу нервової системи.

Надія ВОРОПАЙ, 47 років, фітнес-тренер клубу Red Line:

- Хто займається спортом, мусить обов'язково їсти зранку. Хочете схуднути - неодмінно снідайте. Це дозволить менше їсти протягом дня та ввечері.

Ідеальний сніданок для жінок під час схуднення - вівсянка на воді, в'язка. Можна додати м'який сир, сухофрукти, шматочок масла, круто зварене яйце. Фрукти - яблука, груші, насіння. Чай або кава без цукру. У день тренувань раджу снідати фруктовим кисилем, хлібцем із цільного зерна або пророслої пшениці, сирниками.

Не можна снідати бутербродами з ковбасою, сосисками. Це харчовий хлам

Не можна снідати бутербродами з ковбасою, сосисками. Це харчовий хлам, який не дає нічого корисного. Так само варто утримуватись від м'яса. Організм ще не зовсім прокинувся, йому не потрібен важкий білок. А от білок яйця і молочний гарно засвоюються.

У мене є 22-річна клієнтка, яка взагалі не снідала. Вирішила перейти на вівсянку щоранку. За чотири місяці такої дієти і занять фітнесом вона схудла на 5 кілограмів, об'єм талії зменшився на 2 сантиметри, стегон - на 2,6 сантиметра, кількість жиру - на 6,5 відсотка.

Валерій МАКАРОВ, 52 роки, практикує йогу близько 20 років:

- Не примушуйте себе снідати, якщо не хочеться. Випийте склянку теплої води. До неї можна додати сік лимона. Щоб вода стала живою, достатньо перелити її зі склянки у склянку, потримати на сонці декілька хвилин. Найкраще пити воду з гірських джерел - вона контактує з землею, рухається.

Пізніше, коли захочете їсти, поснідайте. Бажано утримуватися від важких продуктів - м'яса, смажених і жирних страв. Найкраще вживати молочні продукти, каші, овочі та фрукти. Якщо хочеться солодкого - з'їжте шматочок шоколаду, ложку меду, сухофрукти.

Добре поснідати фруктовим салатом: банан, яблуко, апельсин, ківі порізати, додати подрібнений волоський горіх. Заправити сметаною або вершками. Можна підсолодити медом або цукровим сиропом. Якщо витрачаєте багато енергії, до салату додайте сир м'який або мюслі.

Світлана ФУС, 48 років, лікар-дієтолог медичного центру "Віріа":

- Снідати треба обов'язково. Організм не може засвоїти всі поживні речовини за один чи два великих прийоми їжі.

Нехтування сніданком призводить до хвороб системи травлення, застою жовчі. Майже всі мої пацієнти, які скаржаться на надмірну вагу або її дефіцит, не снідають. Якщо людина чогось недоотримує зранку, а потім як-небудь обідає, то під вечір у неї виникає вовчий голод. Вона не може відійти від холодильника, знімаються всі психологічні бар'єри.

Із сніданком треба отримувати 25 відсотків добової норми енергії. Усім пропоную експеримент: поснідайте бутербродом із сиром і чаєм, а наступного дня - вівсянкою з м'яким сиром. І подивіться, коли виникне голод. У першому випадку захочете їсти уже об 11.00.

Зі сніданком треба отримувати 25 відсотків добової норми енергії

Найкращий біологічний час для сніданку - з 7.00 до 9.00. Щоб привчити себе до цього, їжте менше на ніч. Тоді зранку буде природне відчуття голоду. Не снідайте на ходу.

Щоб запустити механізм травлення, день краще починати зі склянки теплої води з лимонним соком, але у помірній кількості. Тим, у кого підвищена кислотність шлунку, схильність до виразок, кислі соки натщесерце не годяться.

Під час сніданку в організм мають потрапляти складні вуглеводні - вони є в кашах, овочах - і білки, що містяться в м'якому сирі, варених яйцях, варених рибі та м'ясі. Ідеальний сніданок - вівсянка на воді чи молоці з м'яким або твердим сиром, чай чи кава. Вівсянка - це "таблетка" вітамінів та мінералів. Інший варіант: потерті морква, яблуко та селера, цільнозерновий хліб і м'який сир.

Cмажені та жирні страви краще виключити зі вранішнього раціону. Не раджу на сніданок вживати й багато цукру. По-перше, організм ще не встиг використати всі вчорашні запаси, що відклав у вигляді глікогену - енергетичного резерву, що виробляється із глюкози. А по-друге, сахароза - це не зовсім природний продукт для нашого організму. Доведено, що її надлишок призводить до карієсу, знижує імунний захист, сприяє проблемам із засвоєння кальцію, магнію та хрому, провокує розвиток грибкової інфекції та має інші негативні наслідки. Цукор краще замінити на мед або сухофрукти.

Фемій МУСТАФАЄВ, 58 років, співак, народний артист України:

- Зранку треба їсти небагато, не жирні страви. Менше молока та масла, бо вони утворюють слиз, що погано для голосу. Бажано виключити всі продукти, що подразнюють слизову оболонку горла. Це гострі, солоні та кислі страви, газовані напої, горіхи, насіння.

Ідеальне меню для вокаліста на сніданок: каша, відварене або тушковане біле м'ясо (курка, індичка, кролик), какао. "Голос любить цукор", - казала Єлизавета Чавдар, народна артиста Радянського Союзу. Корисно пити чай із маслом какао, медом або лимоном.

Я люблю снідати яєшнею, кавою та чорним шоколадом. Якщо є час, готую яєшню по-кремлівськи. Нарізаю батон скибочками, вирізаю по центру круглий отвір. Кладу на сковорідку, у отвір вбиваю яйце. Притрушую зверху сиром та спеціями, підсмажую та перевертаю.

Перед виступом їсти не можна. Дехто утримується за 7 годин до концерту і навіть більше. Коли вільний шлунок, вільно працює діафрагма. Щоб були сили для співу, слід добре харчуватися попередні кілька днів.

Зараз ви читаєте новину «Випийте склянку теплої води із соком лимона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути