четвер, 15 вересня 2022 08:43

Статуя святого, яку реставрував колгоспний ветеринар

Дерев'яна статуя святого Антонія зберігається в костелі Непорочного зачаття Пресвятої Діви Марії в селищі Лопатин на Львівщині. Виготовлена з цільного шматка липи. Колись вона стояла в дерев'яному костелі Святої Трійці в сусідньому селі Станіславчик.

 

– Антоній вважається покровителем дітей, – каже Надія Олендій, 52 роки. Викладає географію та біологію в лопатинській спеціальній школі – Костел у Станіславчику діяв до Другої світової війни. Коли сюди прийшли більшовики, поляків репатріювали в Польщу, храм закрили. Будівля швидко занепала – погнила підлога, гонтовий дах провалився й упав, лишилися самі стіни. Місцеві рятували святині, як могли. Статую Антонія забрав мій вуйко, рідний брат баби. Тримав у себе на стриху на хуторі Вирки. А потім передав моєму татові.

Батько жінки Мирослав Олендій (1947–1990) народився в Лопатині. Після сільської школи хотів вчитися на художника у Львові. Але не склав іспиту.

– Екзаменатор сказав, що виконав рисунки не в тому розмірі, в якому потрібно, – продовжує Надія Мирославівна. – Тато пішов вчитися на ветеринара. Працював у колгоспі, потім став головою села. Малювання не кидав. Статуя Антонія була пошкоджена шкідниками. Тато зняв кілька шарів фарби, законсервував усе й розмалював. Лишив фігуру вдома. Віддавати у храм не хотів – боявся, що комуністи знищать. А потім так прикипів, що вже не міг із нею розлучатися. Мама сварилася, казала: хата – то не церква, щоб святого тримати.

Помер чоловік 42-річним від онкології. Родичі передали статую в костел на початку 2000-х. Спершу священник освятив фігуру, а потім відправив заупокійну літургію за Мирославом Олендієм.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Статуя святого, яку реставрував колгоспний ветеринар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути