четвер, 26 травня 2022 09:03

Щоденник, який восьмирічний Єгор вів в оточеному Маріуполі

"Война. Я хорошо поспал проснулся улибнуся и почитал до 25 ст. Ищо у меня умер дедушка. У меня рана на спине видрана кожа. Систре ранение голови маме видрана мясо на руке и дирка в ноге", – так починається щоденник 8-річного маріупольця Єгора. Хлопчик взявся вести його в середині березня, коли російська армія руйнувала місто.

– Єгор із мамою та сестрою жив у приватному секторі, – розповідає двоюрідний дід Єгора, фотограф Євген Сосновський, 57 років. – Їхній будинок пошкодили обстріли в один із перших днів. Прийшли до мене, я маю квартиру в центрі міста. Ми з дружиною, як уміли, робили їм перев'язки. Незабаром нас прогнали в підвал сусіднього будинку. Там жили два тижні. Я шукав їжу і воду. Кілька разів, коли виходив із підвалу, перетинався з окупантами. Мене обшукували, погрожували зброєю. Потім перебралися в дім родини Єгора. Я, з чого було, зліпив хату докупи – аби дах не протікав, вікон не продувало. Пощастило, що в погребі був певний запас харчів.

 

Євген Сосновський із дружиною і тещею кілька разів намагався вибратися з міста.

– Спочатку хотіли прорватись у Запоріжжя через Пологи та Оріхів. Але там тривали активні бої. Нас відправили в Токмак. Там переночували в церкві, вперше за два місяці нормально помились і поїли. Виїжджали автобусами з місією ООН. Нас перевіряли ледь не кожні 100 метрів. Я переживав за фото. Віз весь свій архів і 400 знімків, зроблених під час облоги. Серед іншого перефотографував і щоденник Єгора. Частину перевів у прихований формат, диски поховав серед речей.

Єгор із матір'ю лишився в Маріуполі. Жінка вирішила не ризикувати й відмовилася від евакуації. У місті залишаються понад 100 тисяч цивільних, за офіційними даними.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Щоденник, який восьмирічний Єгор вів в оточеному Маріуполі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути