Ексклюзиви
вівторок, 31 жовтня 2017 13:23

Скребачки, об які витирали багно та гній

– Перше, що мав зробити гість, коли заходив у будинок, – почистити від бруду чи снігу, болота або кінських кізяків чоботи об скребачки. Вони стояли чи не під кожним львівським будинком і брамою, – каже 55-річний львів'янин Іван Сапронюк. – Їх ще називали шкребачки, шкребки, шкрібачі, зішкрібачі, шкрабавки. Кажуть, у Львові вони з'явилися з часу створення міста.

Залізні скребачки для чистки взуття встановлювали коштом мешканців або міськради біля під'їздів будинків, входів у храми, школи, їдальні та інші громадські заклади. Вони були різні за розміром, формою і розташуванням. Найчастіше – вигнуті із залізних прутів у формі літери "П". Біля багатших будинків скребачки робили кованими або навіть у формі тварин, додавали декоративні елементи. Оснащували ручками.

Автор: Ольга ШВЕД
 

– Моя бабуся Людмила Павлівна жила біля Стрийського парку, на вулиці Парковій. Там дві скребачки забили просто в землю по обидва боки невисоких сходів, що ведуть у під'їзд, – продовжує Іван Сапронюк – Коваль виготовив їх на замовлення мешканців під'їзду у формі качки: залізна голова, хвіст, загострений тулуб – саме об нього зішкрібали бруд. Думаю, качки – бо неподалік в озерці їх багато плавало. Встановили скребачки на початку ХХ століття – бабуся їх пам'ятала з дитинства. А зникли вони в 1990-х – тоді якраз ремонтували будинок. Може хтось забрав для колекції. А можливо, робітники подумали, що це – непотріб.

У Львові зараз є близько сотні скребачок. Найбільше – у центрі міста. Тут їх не викидали під час ремонтів. Зберегли як туристичну цікавинку.

– Ще 300 років тому у Львові неможливо було нормально дихати. Вулиці були заповнені багном, гноєм, стічними водами імпровізованих каналізацій, сміттям, – розповідає 53-річний екскурсовод Петро Радковець. – Кожен, хто хотів пройти Площу Ринок із початку до кінця, ступав у це болото майже по коліна. На початку ХІХ століття тут безнадійно застряла карета найяснішого цісаря Франца ІІ. До будинку його несли на руках. Тому скребачки були незамінні перед входом у приміщення. Якби взуття не чистили, такий же сморід і бруд були б усередині будівлі.

Зараз ви читаєте новину «Скребачки, об які витирали багно та гній». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути