середа, 12 грудня 2018 17:27

Скафандр, у якому тричі виходили у відкритий космос

Скафандр космонавта Володимира Ляхова зберігають у Почаївському історико-художньому музеї на Тернопільщині.

– Костюм має п'ять шарів, – розповідає наукова працівниця музею Тетяна Капінос, 39 років. – Зовнішній – це біла оболонка, яка відбиває світло та сонячну радіацію. Далі йде силовий шар, що захищає костюм від фізичних пошкоджень. Потім дві герметичні оболонки, підтримують потрібний тиск. Остання – оболонка захисту, регулює температуру всередині. Також є герметичний шолом, терморукавиці та черевики. У рюкзаку космонавта завжди був запас питної води та балони з киснем. Під скафандр одягали свинцевий костюм і білизну. Носили памперси, щоб справити нужду. Все вбрання важило понад 50 кілограмів.

У такому костюмі можна було провести до 6 год. у відкритому космосі. Уродженець Луганщини Володимир Ляхов робив це тричі.

Вперше – 15 серпня 1979-го, коли був членом екіпажу радянської станції "Салют-6". Тоді 38-річний космонавт мусив відокремити антени радіотелескопа, які зачепилися за конструкцію. Пробув у космосі 83 хв.

 

Удруге і втретє – в листопаді 1983-го, під час польоту на кораблі "Салют-7". Установлював додаткові панелі сонячних батарей. Обидва виходи тривали майже по 3 год.

1989 року скафандр передали музею атеїзму, який діяв у духовній семінарії Почаївської лаври. 2004-го всі його експонати отримав історико-художній музей. Сам Ляхов тут не бував – останнім часом жив у Росії. Помер навесні цього року.

– Спочатку для музею виділили кімнату, – каже науковиця Тетяна Капінос. – Пізніше зайняли все приміщення семінарії. Тут були одні з найкращих в Україні зали еволюції та космонавтики. Також маємо космічний костюм типу "Пінгвін", який використовували для тренування м'язів на космічних станціях, макети супутників, місяцеходи, космічні тренажери, зразки їжі космонавтів і нагороди.

Зараз ви читаєте новину «Скафандр, у якому тричі виходили у відкритий космос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути