середа, 07 листопада 2018 15:25

Рок-концерт, який організував скульптор

– Вони виглядали, як четверо жлобів із Борщагівки, – згадує 30 жовтня 1987-го журналіст Олександр Кушнир, 53 роки. – Колишній водопровідник Юра Здоренко, витріщивши очі, грає на гітарі. За спиною в нього розташувався стрибучий, немов заєць, вихованець чорнобильських танцмайданчиків барабанщик Сергій Сахно. Поруч із ним, широко розставивши ноги, – довготелесий Шура Піпа з обрубком бас-гітари і відкопиленою губою. У центрі – баяніст Олег Скрипка. Він нагадував невдалого грабіжника секонд-хендів.

Того дня в київському Будинку кіно відбувся перший концерт рок-гурту "Воплі Відоплясова". Його організував скульптор Володимир Іванов, зараз йому 61 рік.

– Здоренко і Піпа передали мені касету, яку записали на кухні, – розповідає. – Мені сподобалося. Сказав хлопцям, що така музика потребує енергійної дії на сцені. Відповіли: "З цим усе о'кей. Ми знайшли такого баяніста, усім сподобається".

 

Музиканти виступали в перерві між кінопоказами. Про це не писали в афішах. Організатори не підготували жодного обладнання – ані звуку, ані світла. Не було навіть сцени чи куліс. Грали просто на паркеті в холі третього поверху. Виконали чотири пісні. Це тривало 20 хвилин.

– Ми були страшенно перелякані, – каже бас-гітарист гурту Олександр Піпа, 52 роки. – Але присутнім сподобалось.

– Більшість глядачів схвально сприйняли незапланований концерт, – продовжує Володимир Іванов. – Хоч ніхто не міг пояснити, що саме вразило. Рок тоді ще вважали "тлетворным влиянием Запада". Але до хлопців претензій не було. Через зовнішність їх прийняли за сільських музикантів. Єдине, що зацікавило комсомол, – чи "ВВ" не є ініціалами Володимира Васильовича Щербицького, тодішнього першого секретаря ЦК компартії України.

Сьогодні "Воплі Відоплясова" називають засновниками українського етно-року. Записали 20 альбомів, провели по­­над п'ять тисяч концертів. Гастролювали у 100 з гаком країнах.

2012-го гурт святкував 25-річчя. Фанат із Чернігова надіслав музикантам знімок із концерту на кінофестивалі "Молодість". До цього всі думали, що жодних фото того виступу не збереглося.

Зараз ви читаєте новину «Рок-концерт, який організував скульптор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути