четвер, 01 квітня 2010 20:27

"Груди як надуті кульки стирчать, а клієнтка щаслива"

Автор: Фото: Ігор ХОМИЧ
  Геннадій Каліка, 60 років. Пластичний хірург. Народився на Вінниччині в сім'ї льотчика. 1972 року закінчив Московський науково-дослідний інститут косметології. 37 років працює у Львівській косметологічній лікарні. Одружений. Дружина працює стоматологом. Д
Геннадій Каліка, 60 років. Пластичний хірург. Народився на Вінниччині в сім'ї льотчика. 1972 року закінчив Московський науково-дослідний інститут косметології. 37 років працює у Львівській косметологічній лікарні. Одружений. Дружина працює стоматологом. Д
У нас у клініці всі такі хірурги зібралися: один Різник, інший Галушка. А на моє прізвище за стільки років хірургічної практики ще ніхто не скаржився. Коли навчався в медінституті, викладачі казали: "Поміняй прізвище, бо до тебе ж люди не підуть!" Інші робили наголос на останньому складі, і був я КалікА, а не КалІка. Я їх все поправляв. А дружина моя, Галя, взагалі мала прізвище Курка. Так що Калікою стала з радістю.


До операції пацієнт має дати нам довідку про обстеження: аналізи крові, кардіограма. А ще є графа "висновок психіатра". Таке не вимагають більше ні при яких операціях, тільки в косметології. Бо ж різні люди бувають: і до зовнішності своєї потім мають претензії, і до лікаря. Раз подав на мене до суду батько - я його синові зробив операцію на ніс, і той ніби почав хропіти. Але тому хлопцю було 17 років. То все робилося, щоб від армії "відмазати".
Часто подають навіть не до суду, а в прокуратуру. Бо в суд треба платити, а прокуратура так розбирається.

Якось зі Стрия був молодий чоловік, 35 років. Прийшов із мамою, ніс відірваний. Деталь, кажуть, на заводі вдарила, як машину робив. Я пожалів пацана та й узявся за того носа. Операція пройшла успішно, а пізніше силіконовий імплант не прижився. Таке буває, це неможливо передбачити - навіть серцеві клапани часом не приживаються, людина помирає. Ну і ніс у хлопця ніби відділився по шву. Я кажу: "Давай прооперую ще раз, уже безкоштовно". А вони з мамою почали по всіх телеканалах їздити, скандали робити. У чоловіка просто зіркова хвороба почалася. Ніс у нього став ще гірший, то правда. Але за рік його можна було прооперувати замість того, щоб скандалити. А тим часом прокуратура подала запити за місцем проживання того хлопця. І виявилося, що його не деталь скалічила, а він викинувся з вікна.

Зараз дуже популярні підтяжка шиї й підтяжка обличчя - фейсліфтинг. Оперував відому в Україні особу з артистичного світу. Прізвища назвати не можу. Минуло декілька років, зараз маємо робити повторно.

Останнім часом потрапляють транссексуали. Ось у кінці 2009-го ставили протези грудних залоз 25-річному чоловікові. Зміну статі проводять у дві-три операції. Ми робимо груди й обличчя, а урологи оперують геніталії. Вибирати розмір грудей чоловік не може - там замало шкіри. Добре, щоб перший удалося поставити, півтора - то максимум. Я не проти таких операцій, розумію, що "він" хоче бути "нею". Є люди з такою специфічною генетикою, проти природи не підеш.

Вибирати розмір грудей чоловік не може - там мало шкіри. Добре, щоб перший вдалося поставити, півтора - то максимум



Часто звертаються з капловухістю. Такі операції робимо з 6 років, вушка до того часу вже сформовані. Особливо вдячні пацієнти - діти. Їх у школі, у садочку так дражнять, що вони, бідні, аж плачуть, коли приходять сюди. "Та зробіть уже мені щось", - просять. Навіть не бояться лягати на операційний стіл. А потім дуже тішаться, із дзеркальцем не розлучаються. Під місцевим знеболенням робимо. І діти дуже гарно поводяться. Ми з ними розмовляємо під час операції.
Дорослі пацієнти під наркозом часом пісень співають. А одна жінка всю операцію так гарно вірші свої розказувала, ми аж заслухалися.

Пацієнтка з Кракова хотіла дуже великі груди. Я був категорично проти. Не в її віці й не з такою вагою - 50 кілограмів на 169 сантиметрів зросту. У результаті груди просто як прив"язані надуті кульки стирчать. Понад 500 сантиметрів кубічних в об"ємі. Нам не сподобалося, а вона дуже щаслива.
У Польщі, та й за кордоном узагалі, пластичні операції коштують значно дорожче. Тому робити їх їдуть до нас. Ось ціни німецьких клінік: пластика чола - 2800 євро, повік - 2000 євро, носа - 5000, губ - 1800, підборіддя - 1800. В Америці операції на обличчі й шиї коштують до 20 тисяч доларів. А в нас то все в 4-5 тисяч гривень обходиться. Одного разу "швидка" привезла до нас чоловіка. Приїхав після пластики повік у Сполучених Штатах, і шов розійшовся. Ми всю ніч оперували наново.

В Америці пластика обличчя й шиї коштує до 20 тисяч доларів. А в нас усе в  чотири-п"ять тисяч гривень обходиться



Дуже часто приводять дітей після укусів собак, особливо ротвейлерів. Десь наступив, десь ущипнув його, а вони ж агресивні від природи. Дитина пхається переважно в морду псу, то він обличчя й калічить.
Раз ротвейлер відкусив носа жінці одного львівського авторитета. Латали, імплантант ставили.

Якось пацієнтка на другий день після операції на повіках викликала таксі й утекла з лікарні. Люди часто не хочуть стаціонару - тут же всі з перебинтованим обличчям ходять, заклеєними очима. Не кожен це витримає. А на другий день її "швидка" з такою гематомою привезла - усе опухло.

Одній дівчинці 29 років тому ми робили корекцію носа. І тут вона через стільки часу потрапляє в аварію, травмує обличчя. І я знову її оперую. Вона дуже задоволена, часто дзвонить.

Коли я навчався в Москві, асистував при операції народної артистки СРСР Клавдії Шульженко - підтяжку робили. Це був 1972 рік. Артистці було 72. Як зараз пам"ятаю її кругле обличчя. Наркоз переносила важко. А як людина була зовсім проста - у спілкуванні, у поведінці, в одязі. У звичайному такому синьому халаті. За неї дзвонили з Кремля, казали: "Дивіться, хлопці, щоб усьо було добре". Це був березень, а 9 травня, до Дня перемоги, вона мала співати на стадіоні "Динамо".

Любов Орлова - мовчазна і скритна була. Її оперував два рази один хірург - Шмільов Олександр Сергійович. Я чергував якось - із неї не можна було витягнути й слова.

Підтяжку обличчя робив Павло Кадочников, народний артист Союзу. Йому було 69 років. Тоді він очолював ленінградську Спілку моржів. Розказував, як мало не загинув, бо не міг знайти виходу з-під криги. Надзвичайно культурна людина. Справжній  російський інтелігент.
Зараз ви читаєте новину «"Груди як надуті кульки стирчать, а клієнтка щаслива"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути