пʼятниця, 29 січня 2010 19:07

"Я хотів би померти від сміху"

  Борис Бурда, 59 років. Гравець інтелектуальних телешоу "Що? Де? Коли?", "Брейн-ринг", "Своя гра", телеведучий. За освітою, інженер-теплоенергетик з автоматизації. Одружений, має двох синів і двох онуків.Живе в Одесі. Любить грати в бадмінтон
Борис Бурда, 59 років. Гравець інтелектуальних телешоу "Що? Де? Коли?", "Брейн-ринг", "Своя гра", телеведучий. За освітою, інженер-теплоенергетик з автоматизації. Одружений, має двох синів і двох онуків.Живе в Одесі. Любить грати в бадмінтон

1. В якому віці ви усвідомили, що подорослішали?

- Мабуть, в повній мірі це досі не сталося. Можливо, я трохи наблизився до цього стану, коли народився син. Було відчуття, що від мене залежить не тільки власне життя, а й життя маленької безпорадної дитини.


2. Що може довести вас до сліз?

- На жаль, нічого. Плакати я не вмію. Тим, хто виплачеться, стає легше, а я продовжую переживати.


3. Що таке, у вашому розумінні, вкрай тяжке становище?

- Коли не можеш підтримувати рідних і близьких, допомагати друзям. Краще не дожити до такого.


4. Як уявляєте собі найбільше щастя?

- Сподіваюсь, я його ще не відчував. Щасливим був, коли подзвонив син і сказав, що зачитується моєю книжкою, а раніше не вірив, що я можу писати так цікаво.


5. Що вважаєте своїм найбільшим досягненням?

- Поки що - свою кулінарну програму. Я зняв понад 800 страв. Передача більш як  вісім років ішла на українському телебаченні, потім у США й Ізраїлі, успішно йде в Білорусі та Росії.


6. Яка риса найкраще вас характеризує?

- Цікавість. Мені завжди хотілося дізнаватися про щось нове. Для власного задоволення читав кращі науково-популярні книжки, а виявилося, що це мені ще й у нагоді стало.


7. Який ваш найбільший недолік?

- Лінь. Насправді я люблю працювати, навіть дуже. Але завжди хочеться робити не те, що треба терміново здати. Тому я постійно порушую головну заповідь усіх засобів масової інформації: "Нам не потрібно, щоб це було добре. Нам не потрібно, щоб це було погано. Нам потрібно, щоб це було в четвер".


8. Що не подобається у вашій зовнішності?

- Коли був молодшим, переживав через невисокий зріст. А зараз - через зайву вагу. Це в принципі можна змінити, але на практиці виходить погано. Ти витрачаєш зусилля, страждаєш, скидаєш півкіло, а потім приїжджають гості, і їх треба вести в якийсь одеський ресторан.

Молодшим переживав через невисокий зріст, а зараз - через зайву вагу

9. Яку здатність хотіли б мати?

- Читати думки інших. Здається, у мене трохи виходить.


10. Що найбільше не подобається в людях?

- Підлість, боягузтво, расизм, націоналізм, безвідповідальність і самовпевненість.


11. В яких ситуаціях обманюєте?

- Процитую мого улюбленого літературного героя Теофіла Норта (герой роману Торнтона Вайлдера. - "Країна"): "Я не схильний говорити ні брехню, ні правду на шкоду ближньому". Хіба я добре вчинив би, якби правдиво відповідав на запитання радянських органів ідеологічного нагляду?


12. Яка річ для вас найдорожча?

- Мій комп"ютер. На його жорсткому диску зберігається все, що мені вдалося створити - книжки, статті, телепередачі. А ще адреси й телефони. Їх збираєш усе життя, і дуже неприємно їх втрачати. Гірше тільки викреслювати, коли власника цієї адреси вже немає.

У мене трохи виходить читати думки інших людей

13. Як хотіли б померти?

- Хотілося б уникнути смерті повільної, болісної та принизливої. Краще одразу, і щоб відносно володіти своїм тілом. Скажімо, померти від сміху, прочитавши у Книзі рекордів Гіннеса, що мене визнали найбільшим довгожителем на землі.


14. Що скажете, коли опинитеся перед Богом?

- Хіба потрібно щось говорити Богові? Він усе знає.


15. Про що найбільше шкодуєте?

- Як будь-який чоловік - про одну розмову з однією жінкою. Навіщо вам знати подробиці? У кожного в пам"яті своя подібна розмова - вона набагато цікавіша.


16. Чого найбільше боїтеся?

- Темряви, тому що в темряві всі стають однаково сірими.


17. Що вважаєте найганебнішим і принизливим?

- Бачити, як навколо твої співгромадяни божеволіють, і не вміти пояснити їм згубність їхніх дій. Гірше тільки дочекатися, коли на їхні голови обрушаться нещастя, які вони на себе накликали, і розуміти, що ти це бачив уже тоді, але не зміг пояснити.

У темряві всі стають однаково сірими

18. В якій країні хотіли б жити?

- У нормальній, звичайно. Ніби це не дуже й складно, але в мене ще одне досить дивне бажання - жити при цьому в моїй рідній Одесі. А це чомусь ніяк не виходить.


19. Ваш улюблений герой у реальному житті?

- Стівен Хоукінг, англійський фізик-теоретик. Він захворів на страшну недугу - розсіяний склероз - залишився майже паралізований, але все одно став одним із найбільших учених сучасності. Безліч людей мали значно більше можливостей, щоб робити добро, але не витратили і сотої частки його зусиль, щоб це здійснити.


20. З яким історичним персонажем ви хотіли б зустрітися?

- Із П"єром Ферма - французьким математиком, одним з основоположників аналітичної геометрії і теорії чисел. Що він мав на увазі, коли писав Мерсенну (Марен Мерсенн, французький математик, фізик, філософ і теолог. - "Країна"), що довів свою Велику теорему, але на аркуші залишилося мало місця, і він потім напише докладніше? А потім раптом помер, і цю теорему довели аж 1994 року. Доказ займає десятки сторінок, і всі переконані, що в часи Ферма довести її було неможливо. Може, він помилився? А якщо ні?

Зараз ви читаєте новину «"Я хотів би померти від сміху"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути