Вівторок, 03 березня 2015 15:55

"Попросила зважить дві картоплини. Казала, суп хоче зварить"
2

Люди на ярмарку проходять повз м’ясний прилавок. Кілограм сала продавали по 50 гривень. Кіло м’ясо коштувало 65–70 гривень
На сільськогосподарському ярмарку неподалік столичного Куренівського парку пасічник із міста Ромни Сумської області продає понад 20 видів меду. За літрову банку править 60–85 гривень

На сільськогосподарських ярмарках цього року замість ковбаси купують сало, червоної риби – обрізки лосося

– Картопля з Рівного – найсмачніша у світі, – припрошує покупців 23-річний Олександр Демедюк на сільськогосподарському ярмарку біля столичного Куренівського парку в суботу 17 січня.

Перед білою "Газеллю" Олександр виклав гору мішків з картоплею. Бере за кілограм 4,5 грн. Поряд у ящику лежить купка моркви по 5 грн/кг.

– Купують мало, – Демедюк складає на грудях руки в чорних рукавицях. – Торік картоплю продавали по 7–8 гривень, а брали краще, ніж тепер. Минулого літа врожай видався кращий. Уже восени в нас під кожним домом стояла машина з покупцями. Люди по 2 гривні кіло продавали, бо валом було.

Олександр має 3 га землі. Крім картоплі, вирощує пшеницю.

– Обробляю сам. Картоплю під трактор саджаю. Якби вручну, то коні першими повісилися б, а я – слідом за ними.

Згорблена жінка у сірому пуховику просить Олександра вибрати найменший мішок картоплі. Він витягує з-під споду і кладе на ваги. Електронне табло показує 5 кг. Жінка дістає з гаманця 22,5 грн. Просить покласти мішок на "кравчучку".

– Більш як 5 кілограмів картоплі зараз люди не беруть. На всьому стараються зекономити, шоб до наступної получки осталося. Недавно одна бабушка прийшла й попросила зважить дві картоплини. Казала, суп хоче зварить. Вибрала дві найменші. Так жалко її стало, шо кілограм у кульок поклав і без грошей віддав.

73-річний Михайло Якимець йде ярмарком у розстебнутій до грудей куртці. Тримає два пакети: в одному – кілограм дрібних карасів, у другому – півтора кілограма зелених і червоних яблук.

– Їв би і більшу рибку, але на неї грошей не настачиш, – каже чоловік. – Купив малесеньких карасиків по 20 гривень за кіло. Раньше здорових по 18 продавали, а тепер за цю ціну й таких, як пшоно не купиш. Канєшно, їх довго треба чистить. Але ж я цього не робитиму. Принесу, нехай жінка чистить. А вже потом і я помогти можу. У мукичці обваляю і на сковородку покидаю.

Михайло Якимович кутає в шарф голу шию.

– Ціни підскочили страшно. Хотів би до чаю взять сиру, так його уже по 80 гривень продають. А за ­м'ясо і ковбасу треба не менше сотні отдать. Оце тільки сала кусочок можу собі позволить. Хоч і воно дороге – 50 гривень. Але зімою його їсти треба, та ще з часничком – шоб не боліть. Лучше вже на це гроші потратить, чим потом на лікарство отдавать. Буду їхать додому, а то моя баба вже яблук заждалась. Купив їй солодких, а дочці – кисло-сладких.

Біля ятки з мороженою рибою стоїть черга. 69-річна Валентина Ухо просить зважити три тушки хека. Виходить на 55 грн 75 коп.

– Хіба тут більше кілограма? – жінка бере в руки пакет з рибою.

– Можете на контрольних вісах переважить, – каже вусатий продавець. – Даю гарантію, що не обважив.

Жінка розраховується. Ховає рибу в картату торбинку.

– Оце будуть у чоловіка іменини, то натушу риби з буряком і морквою, – зітхає. – Все ріжу і шарами викладаю в каструлю. Додаю лавровий листочок і кілька горошинок чорного перцю. Зверху капаю трохи олії і наливаю кип'яченої води. На малому вогні тушу її з годину. Можна й довше – кісточки стануть м'якенькі. Але не роблю так, бо тоді чоловік із кістками може поїсти. А в нас же котик є. Він давно вже кісточок рибних не бачив.

– А я рибу буду солить, – каже 64-річна Зінаїда Тимченко. На 85 грн купує кілограм заморожених обрізків лосося. – Дуже красну рибу люблю, але ж ціна на неї така, шо не дуже накупиш. Так тепер приходиться обрізки їсти. Але нічого. Якщо добре приготувать, вони тоже вкусні. Лосось розморожую, на кілограм додаю дві чайні ложки солі й цукру. Складаю все в літрову банку – і через три дні вже можна класти на бутерброди.

– Гранаты всегда купят, зимой витамины всем нужны, – каже 45-річний Федір. Він у чорній шапці й такій же куртці. Має кавказький акцент, прізвища називати не хоче. – Сейчас по одной берут, а раньше по 3–4 штуки покупали. Недавно одна женщина пришла и говорит: "Очень гранаты люблю, но брат сказал, что мне нельзя их кушать". Я начал рассказывать ей о полезных свойствах граната. Женщина соблазнилась и один купила. После того часто покупала у меня гранаты. Последний раз ее не узнал: похудела килограммов на 10 и вроде бы помолодела. Рассказала, что села на гранатовую диету. Первую неделю кушала по половине граната три раза в день, вторую – два раза, третью – один. Гранат нормализует обмен веществ и повышает уровень гемоглобина. Их обязательно надо с косточкой кушать, а то часто люди выплевывают их, как семечки. С косточкой в организм попадает больше полезных веществ. Мы с женой по две штуки в день съедаем, а дети и десяток могут слопать.

– Якби були гроші, купив би собі цеї медовухи, – біля ятки з медами перемовляються двоє сивих чоловіків, років по 70.

Один – високий і худий, другий – повнуватий. На прилавку біля медів стоять із десяток літрових та півлітрових пластикових пляшок із медовухою. Перед ними – аркуш паперу з написом "Медовуха приготована за старовинним українським рецептом із додаванням лікарських трав. Якість гарантована".

– Та нашо вона тобі? Осьо поїду на дачу, привезу тобі своєї настоянки. Вона лучша за любу медовуху, і від усяких болячок помага.

– Ну договорились. А я тобі за неї баночку білих грибів дам.

Купують по 0,5 л меду з буркуна й білої акації.

– Ми з бабою трохи грошей назбирали, а тепер не знаємо, куди їх вкласти, – говорить худий. – Казав: давай купимо два мішки сахару, муки і гречки. Поставимо на дачі, нехай запас буде. Як і війна почнеться, будемо знать, шо з голоду не помремо. Та баба не схотіла: "Це нас не спасе. За зіму миші всі запаси поїдять". Каже, шоб синові віддав. Він собі машину помінять хоче. Та я ще трохи докладу і собі якогось старенького "Москвича" куплю. Хоч на старості на дачу буду машиною їздить.

Зараз ви читаєте новину «"Попросила зважить дві картоплини. Казала, суп хоче зварить"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Погода