Ексклюзиви
четвер, 04 листопада 2021 09:25

Підвіски, які поховали в дитячій могилі

2,5 тисячі років - вік скляних підвісок, які знайшли археологи в скіфському могильнику на Барвінковій горі на Полтавщині. Територія належить історико-культурному заповіднику "Більськ". Колись тут було троє поселень за єдиною оборонною стіною.

- Більське городище заснували гелони, - розповідає археолог Денис Гречко, 39 років. - Його жителі були землеробами, скотарями, розвивали ремесла. В липні ми почали розкопки скіфського могильника. В ньому до сотні поховань. Дослідили 64. Більшість кістяків належали дітям і молодим жінкам, тільки троє - чоловічі. Магістрантка з Харкова Каріна Сухорукова розчищала підбійну могилу. Це прямокутна яма, в північній частині якої викопана печера. Там і знайшла кістяк дитини до 10 років із підвісками.

 

Стать можна визначити за допомогою ДНК-тексту. Але за прикрасами робимо висновок, що це - дівчинка. Підвіски були частиною намиста-оберега. Також знайшли велику скляну намистину з отворами, подібними до очей. Прикраси скіфи могли отримати від греків із Криму й Причорномор'я. Міняли їх на рабів, худобу, мед, віск чи зерно. Ці підвіски недорогі. У старіших могилах ми бачили золото. Тож скіфи жили в Більському комплексі, коли він уже занепадав. Збіднілі кочовики переходили в лісостеп для пошуку ресурсів - і на якийсь час осіли тут.

Намистини й кістяк досліджують науковці. Потім їх передадуть у фонди заповідника "Більськ". Потраплять в експозицію музею, який зараз будують.

Зараз ви читаєте новину «Підвіски, які поховали в дитячій могилі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути