четвер, 08 липня 2021 09:31

Піаніно, яке Ігор Сікорський подарував невістці

Столітнє піаніно німецької фірми C. J. Quandt зберігається в музеї при університеті "Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського". Авіаконструктор Ігор Сікорський (1889–1972), уродженець Києва, подарував його дружині брата на день народження.

– Він мав трьох сестер і старшого брата Сергія, морського офіцера, – розповідає завідувач відділу музею Сергій Грачов, 60 років. – Брата любив і наслідував у всьому. Як і той, вступив у Морський кадетський корпус. Та подальшу долю пов'язав з інженерією. Вивчився в КПІ та Паризькій технічній школі, влаштувався до авіаційного відділу Російсько-Балтійського заводу в Санкт-Петербурзі.

1913‑го Ігор завершив розробку багатомоторного літака "Ілля Муромець". Його витвір успішно пройшов випробування, а наступного року встановив рекорд із вантажопідйомності. Коли авіатор приїхав до рідного міста у відпустку, Сергій запросив його на день народження дружини.

 

– Сім'я Сергія Сікорського мешкала у приватній садибі на вулиці Новозабарській на Куренівці, – продовжує Грачов. – Молода дружина любила музику та була вправна піаністка. Інструмента не мала, тож Ігор подарував їй піаніно.

Того року Сергій загинув у Фінській затоці – перебував на крейсері "Паллада", в якого випустив торпеду німецький підводний човен. Після більшовицького перевороту 1917‑го його дружина продала піаніно сусідам полякам Капієвським і перебралася в Югославію. Подальша її доля невідома. Ігор емігрував у США, де створив компанію Sikorsky Aircraft. Свого первістка від другого шлюбу назвав на честь брата – Сергієм.

2014 року нащадки Капієвських подарували піаніно музею Київського політехнічного інституту. В той час вони жили на житломасиві Оболонь, куди перебралися після забудови Куренівки в 1970‑х. Інструмент відреставрували, на ньому можна грати.

Зараз ви читаєте новину «Піаніно, яке Ігор Сікорський подарував невістці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути