середа, 13 лютого 2019 09:58

Надгробок із Чорного Острова, копія якого стоїть у Римі

Скульптура дівчини, яка лежить на ліжку, є в каплиці Радників кафедрального Петропавлівського костелу в Кам'янці-­Подільському Хмельницької області. Поряд стоїть маленький янгол. На підніжжі вибито вірш польською мовою:

Лаура дівиця

Згасла у літ квіті,

Чудне її обличчя

Найкращим є на світі.

 

Це надгробок Лаури Пшездецької – доньки Карла Пшездецького, поміщика із села Чорний Острів. Екскурсоводи зазвичай розповідають про неї кілька легенд. Найпопулярніша – начебто дівчина впала з коня під час прогулянки і зламала хребет. Батьки відправили її на лікування до Італії. Донька померла в дорозі. За іншою версією, Лаура втопилася в Адріатичному морі. Також кажуть, що вона наклала на себе руки через нещасливе кохання до Едварда Рачинського, прийомного сина своєї тітки.

Насправді 21-річна Лаура померла 1873-го. Вона відпочивала в Торре-дель-Греко – популярному курорті неподалік Неаполя. З містечка був гарний краєвид на Везувій. Яка саме хвороба скосила жінку – невідомо. Але це точно було не самогубство чи падіння з коня, бо лікувалася порошками й пігулками.

Згорьований батько замовив надгробок у скульптора Віктора Бродзького. Волинянин за походженням, той жив у Римі. Два роки працював над мармуровою статуєю. У Чорний Острів її повезли залізницею – за понад 2 тис. км.

Після смерті Карла Пшездецького родинний маєток занепав. У міжвоєнні роки в їхньому палаці облаштували музичну школу та музей. Костел перетворили на склад. 1938-го надгробок Лаури, який заріс бур'янами, знайшов музейник Михайло Матвєєв і перевіз у Кам'янець – на той час обласний центр. Відтоді "спляча красуня" експонується в костелі. Її хотіли забрати собі музеї в Ленінграді й Москві. Однак транспортувати на таку відстань виявилося складно – важить близько 4 т.

У майстерні Бродзького часто бував міністр зовнішніх справ Італії барон Джузеппе Джордано Апостолі. Його дружина Енедіна Санна, на два роки старша від Лаури, саме померла від ускладнення після пологів. Апостолі захотів для своєї коханої такий самий надгробок, як і в Пшездецької. Між пам'ятниками тільки дві відмінності. Відрізняються обличчя. Біля Лаури митець помістив книгу та янгола. Біля Енедіни – фігуру доньки Марієтти.

Доки одну фігуру везли до Чорного Острова, іншу демонстрували на Всесвітній виставці в Парижі 1878 року. Автор отримав від італійського короля Гумберта І лицарський орден. Пізніше надгробок встановили на цвинтарі Кампо Верано в Римі. Там його можна побачити дотепер.

Зараз ви читаєте новину «Надгробок із Чорного Острова, копія якого стоїть у Римі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути