субота, 15 липня 2017 11:08

На річці утворюються затори з човнів

У польських Вармії та Мазурах живуть до 20 тисяч українців

Майже 3 тисячі озер є у польському регіоні Мазури. Всі сполучені каналами й річками. Утворюють найдовший у Польщі шлях для вітрильників – 160 кілометрів. Мазури із сусідньою Вармією складають Вармінсько-Мазурське воєводство – одне з найпопулярніших серед туристів улітку. Про нього розповідають директори туристичної організації "Земля Мронговська" 38-річний Роберт Врубель, Закордонного осередку Польської туристичної організації в Києві Влодзімєж Щурек, 40 років та Юстина Шостек із відділення Вармінсько-Мазурської туристичної організації.

На Мазурах зосереджено найменше великих міст Польщі. У найбільшому Ольштині живуть 180 тисяч людей. Якщо їхати автівкою, вас оточуватимуть поля, луги, ліси й озера.

Регіон щороку відвідують майже

3 мільйони туристів. З'їжджаються шанувальники регати. Вітрильник можна орендувати від 200 євро за добу. На ньому обов'язково минаєте Миколайки – столицю Мазурських озер. У піковий сезон сюди щодня заходять до 20 тисяч човнів – майже 100 тисяч туристів. Можна зустріти головного консула Польщі у Львові Рафала Вольського, колишнього президента Броніслава Коморовського.

  Ресторан у готелі ”Замок ”Рин” біля однойменного міста Гіжицького повіту Вармінсько-Мазурського воєводства Польщі оформлений у середньовічній стилістиці. Колись тут був палац хрестоносців
Ресторан у готелі ”Замок ”Рин” біля однойменного міста Гіжицького повіту Вармінсько-Мазурського воєводства Польщі оформлений у середньовічній стилістиці. Колись тут був палац хрестоносців

Любителі пасивного відпочинку сплавляються на човнах річкою Крутинею. Завдовжки 107 кілометрів, тече спокійно, дуже чиста. Можна орендувати байдарку й частину шляху проплисти. Потім зателефонувати власнику і попросити забрати машиною. Так відпочивати полюбляють німецькі пенсіонери. За годину оренди човна компанії платять 50 євро. Улітку на Крутині бувають затори – через наплив туристів.

80 відсотків туристів у Мазурах – поляки. На другому місці – німці. До 2016 року були росіяни, доки не скасували малий прикордонний рух із Калінінградською областю.

Поляки приїздять зазвичай на чотири-шість днів. Це коштує 2 тисячі злотих (14 тис. грн. – Країна). За кімнату в приватному будинку платять від 50 злотих. Такі помешкання мають окремі вихід на вулицю, ванну і туалет. Номер у 3-зірковому пансіонаті коштує 150–180 злотих.

Мазури – територія колишньої Пруссії. З ХІІІ століття землі оточували Німеччина, Литва, Швеція, Росія. На них постійно точилися війни, зокрема, битва під Грюнвальдом – між тевтонами і об'єднаним військом Польського королівства та Великого князівства Литовського. Система озер виконувала оборонну функцію.

У регіоні збереглися середньовічні споруди. Палац у Рині є другим за розміром замком хрестоносців у Польщі. Його звели в середині XIV століття. 2000-го в замку відкрили готель. Під середньовічним склепінням підвалу зробили басейн.

  Пришвартовані вітрильники стоять на озері в місті Миколайки – польська столиця вітрильного спорту. Тут мешкають 3793 людей. У піковий сезон улітку сюди щодня заходить до 20 тис. човнів – майже  100 тис. туристів
Пришвартовані вітрильники стоять на озері в місті Миколайки – польська столиця вітрильного спорту. Тут мешкають 3793 людей. У піковий сезон улітку сюди щодня заходить до 20 тис. човнів – майже 100 тис. туристів

Під час операції "Вісла" (1947-го) у Мазури переселяли українців. Зараз меншина налічує до 20 тисяч осіб. У місті Лідзбарк-Вармінський щороку проводять фестиваль Тараса Шевченка, у сусідньому Ґурово-Ілавецькому – свято української культури "Еколомия", є ліцей з українською мовою навчання.

Торік 20 відсотків населення Мазурів не мало роботи. Цьогоріч – 13 процентів. Прибиральниця у будинку культури заробляє 1 700 злотих (12 тис. грн. – Країна). Такою є середня зарплата в регіоні. Загалом у Польщі вона вдвічі вища.

На Мазурах переважають страви швидкого приготування, де є багато риби. Скажімо, корюшки. Її обсмажують на олії. Виходить хрумка, пахне огірком. Свіжа буває лише взимку. Популярний судак. Порція в середньому коштує 20 злотих (141 грн. – Країна).

У Вармії кухня ґрунтується на тому, що є навколо – суп із кропиви, картопля. У ресторанах кухарі готують усе зі свіжих продуктів, не використовують напівфабрикатів.

Позаторік у Польщі з'явилася мода на продукти з малих ферм. Коштують дорожче. Десяток курячих яєць у супермаркеті "Бєдронка" – 4 злотих, домашніх на базарі – від шести.

Вармія багатша за Мазури на сувеніри й гостинці. Варто покуштувати сенкач – запечене на вертелі й відкритому вогні тістечко. На кілограм борошна йде чотири десятки яєць. Оригінальним сувеніром стане традиційний ніж для подрібнення ­зелені. Він має напівкругле лезо, уздовж нього – ручку.

Від 23 червня до вересня з Києва до столиці Вармінсько-Мазурського воєводства Ольштина можна прилетіти чартерним рейсом. Курсує по п'ятницях. Тижневий відпочинок із перельотом коштує від 299 євро.

  Бункер Адольфа Гітлера стоїть у лісі серед боліт поблизу міста Кентшин на польських Мазурах. Жив фюрер поруч у будинку. До сховку йшов ночувати на випадок бомбової атаки
Бункер Адольфа Гітлера стоїть у лісі серед боліт поблизу міста Кентшин на польських Мазурах. Жив фюрер поруч у будинку. До сховку йшов ночувати на випадок бомбової атаки

33 роки прожив у польському місті Фромборк астроном Миколай Коперник (1473–1543). Похований у місцевому кафедральному соборі

600 років окулярам, виставленим в археологічно-історичному музеї польського міста Ельблонг. Вони – найстарші знайдені в Європі

206 000 корів вигодовують у польських регіонах Вармії та Мазурах. Їхнього молока вистачить, щоб кожен тамтешній мешканець щодня випивав 12 250-грамових склянок

Гітлер ночував у бункері без вентиляції

У Першу світову війну на Мазурах активно будували воєнні бункери. Залишилося 140 зруйнованих. Найвизначнішою є головна ставка Адольфа Гітлера "Вовче лігво". Фюрер провів там 852 дні.

– "Вовче лігво" почали зводити 1940 року в лісі поблизу міста Кентшин. Мало стати центром координації під час війни з Радянським Союзом, – розповідає Роберт Врубель, директор туристичної організації "Земля Мронговська". – На території було 130 будинків і 80 бункерів, два аеропорти, залізнична станція, водогін, магазини й ресторани. Все оточували болота, які виконували оборонну функцію. Навколишнє поле замінували. Ліс був природним камуфляжем. Зверху на бункери насипали землю, садили дерева, кущі. Згори їх було важко розпізнати. Стіни вимазували тинком із травами.

Гітлер жив у "Вовчому лігві". Іноді вилітав до Берліна або в Україну – там теж мав ставки. Однак постійно повертався у Мазури, куди стікалися всі звіти з війни.

Бункери стояли на випадок бомбардування. Поруч були дерев'яні будинки для проживання. Гітлер ночував у бункері без вентиляції, з прикріпленим до стіни ліжком і туалетом. Це підкосило його здоров'я. Конденсат від дихання не вивітрювався. Тому всередині було волого й холодно. У фюрера почалося безсоння, боліли м'язи і шлунок.

Сьогодні у "Вовче лігво" водять екскурсії. Квиток коштує 15 злотих – 100 грн. У збереженому будинку гвардії Гітлера працюють готель і ресторан.

Зараз ви читаєте новину «На річці утворюються затори з човнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути