Ексклюзиви
середа, 06 березня 2019 14:40

Ложка, яку привезли із заробітків 90 років тому

На початку 1930-х мій прадід Іван Желізняк посватався до прабабусі Марії Лендєл. Жили в селі Пасіка на Закарпатті. Її батько був проти шлюбу. Він мав багато землі й худоби. А наречений – сирота без копійки за душею.

Після весілля Іван вирушив на заробітки до Праги – столиці Чехословаччини, до складу якої тоді входило Закарпаття. Марія поїхала з ним. Влаштувалися до тамтешнього інженера. За три роки заробили на ділянку та хату. Землю потім відібрала радянська влада.

 

Прадід у Празі дивився за кіньми. Його дружина куховарила. Потім усе життя ідеально випікала штрудлі, готувала кнедлі й супи з копченостями. Коли вирішили повертатися додому, господарі не хотіли відпускати старанних помічників. Пропонували кращі умови. Але пара вже прагнула дітей і працювати на себе.

Перед від'їздом Іван пішов в ательє і сфотографувався. Марія пошкодувала на це грошей. Так і не маємо жодної її світлини замолоду.

На прощання господиня подарувала їм швейну машинку Singer і набір срібних ложок. Машинка служила родині все життя. У війну прабабуся віддала радянським солдатам яйця й варену курку в обмін на парашут. З цієї тканини до кінця 1950-х шила донькам сукні. Одну з них я приміряла на початку 1990-х. Але вона вже розсипалася в руках.

Дві ложки зникли, коли в сусідів померла 17-річна донька. Позичали для "комашні" – поминок. Хтось узяв наші, а повернули чужі. Решта також кудись пропали. Залишилася одна. На ній дві мітки – трикутник і літера "П". Так позначали, щоб не сплутати, коли посуд брали в поля чи позичали.

Іван Желізняк помер 1976 року, Марія – 2000-го.

Мені ложку віддали вісім років тому, після народження старшої доньки Марії – назвала на честь прабабусі.

Зараз ви читаєте новину «Ложка, яку привезли із заробітків 90 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути