Ексклюзиви
вівторок, 08 грудня 2009 14:10

Кубинці вважають Фіделя старим маразматиком

Ми з другом відмовилися від послуг туроператорів, щоб побачити справжню Кубу. Вирішили жити в Гавані в "каса партікуларе" - на орендованій квартирі. Приїхали до чоловіка, з яким домовлялися, а в нього місця вже зайняті. Нас відправляють до кума-брата-свата. Поселилися зрештою в десятих людей.

Кубинці такі в усьому. Якось замовив мохіто. Бармен не кваплячись налив рому "на око", додав газировки, кинув шмат льоду й подає.

Я обурююся:

- А де м"ята? Де лайм? Що це за мохіто?

- О, це найкращий мохіто в світі! - відповідає з гордістю.

Вимагати від кубинців хорошого сервісу чи етикету марно. Треба просто розслабитися й не перейматися цим.


Гавана нагадує притулок старих автомобілів:  Buick, Chevrole , Дodge 1950 років, завезені туди ще до революції. Дивно, як вони досі їздять. І їх багато. Враження, наче ти герой старого американського фільму, бандит, який тікає в Мексику.

Старші ще пам"ятають російську мову, а по кілька слів знають усі. "Друг! Руссо! Мичуринский проспект!" - такий словниковий запас нашого знайомого. Він почув десь цей "Мичуринский проспект" і весь час повторював, щоб показати свою привітність.

Полиці майже порожні. Ціни приблизно такі ж, як в Україні, але фіксовані

Приватної власності немає, соціалізм. Живуть бідно, але мають одну з найкращих систем медичного обслуговування у світі. Середня тривалість життя чоловіків - 74 роки. Генетично модифікованих продуктів немає, соєвих замінників теж. Якщо купуєш м"ясні вироби, то вони справді м"ясні.

Крамниці нагадують наші в 1990-ті. Полиці майже порожні: пара десятків шматків мила, крупи, консерви, пиво - і вільний простір. Ціни приблизно такі ж, як в Україні, але фіксовані. Пляшка білого рому коштує $4,2 і в магазині, і в нічному клубі. Пиво - $1.


Приймати туристів дозволено лише кільком десяткам власників квартир на всю Гавану. Сеньйор Бамбіно, в якого ми зупинилися, - старий комуніст. Нервував, коли приводили дівчат, намагався їх спровадити. Обліко морале!


Фідель Кастро стверджує, що проституції на Кубі немає: якщо жінка проводить ніч з іноземцем, це означає, що вона закохалася з першого погляду. Кубинки справді простіше за наших ставляться до інтимних стосунків. Навіть якщо я давав 10 песо (80 грн. - "Країна"), то це була не плата за сексуальні послуги, а бажання подякувати.

У мандариновому гаю вночі плюс 25, але місцеві вважають, що це холодно

На вулиці дівчата іноді самі заграють до тебе, танцюють навколо. Або просто починають липнути, демонструють свої принади. Найбільш надокучливі - "неґрітос". Якось зранку я вийшов за ромом і колою та перестрівся з темношкірою Юстиніаною. Вона одразу потягнула до себе. Заходимо в будинок, а там сидить її чоловік. І що ж? Виганяє чоловіка, бо з нею прийшов іноземний коханець!

Інша дівчина, Летиція, постійно намагалася відвезти мене до батьків - щоб познайомилися з майбутнім зятем. Було це в Тринідаді (місто на схід від Гавани. - "Країна"). Але я розраховував тільки на нічний роман. За кілька днів зустрічаю її - сидить під будинком, чекає на мене. Кажу: "Я не зможу одружитися. Давай іншим разом - маньяна, маньяна". Вона все зрозуміла. "Маньяна" означає "завтра", а отже - ніколи. Я подарував їй кульковий дезодорант.

Привести дівчину до "каса партікуляре" можна, тільки коли в неї є документи. Якщо її застукають без паспорта, можуть і посадити.


Углиб країни туристи їдуть рідко. Там переважно робітничі селища. А якщо на 20 км відхилитися від траси на Тринідад, можна потрапити в гори. Майже наші Карпати, тільки замість смерек - пальми. Якось довелося ночувати в мандариновому гаю. Вночі +25, але місцеві вважають, що це холодно.


Ми проїхали 2 тис. км через весь острів орендованим Peugeot 207. Праворуч пальми, ліворуч океан. Їдеш від міста до міста і регулярно підвозиш дівчат автостопом. Набереш їх повний кузов, музику включиш, відкриєш пляшку рому і почуваєшся справжнісіньким мачо. Якось зупинила поліція - з алкоголем за кермом. І нічого. Сказали їм: "Куба прекрасна, аміґос", подарували по запальничці, й вони нас відпустили. На прощання тільки порадили пристебнутися. Поліція завжди на боці туристів. Ми навіть кокаїн купували майже відкрито.


У кожному місті є дискотека - "Каса де ла музіка". Зазвичай там крутять карибську музику, американську, RnB. Коли закінчується вечірка, розваги тільки починаються. Якось після танців ми потрапили на бензоколонку. Там працював цілодобовий алкогольний відділ, і молодь стягувалася з усіх околиць. Із машини врубається музика, і дискотека триває. Гуляють до ранку.


Увечері на пляжі пари займаються сексом. А навколо люди ходять, підказують: "Давай, Хосе, давай. Ось так, правильно..."


Фіделя не люблять - вважають старим маразматиком. Портретів його жодного разу не бачив, зате всюди зображення Че Ґевари. Кажуть: мудрий, простий, воював.


Ненавидять американців - ображаються за блокаду. І водночас більшість мріє потрапити до США. Все американське вважають класним. Як у нас колись. Адже ми теж свого часу думали, що кока-кола - це свобода.


Візу можна оформити за день


Температура повітря в січні +19..21?С, у липні +30..35?С. Травень-вересень - сезон дощів, у жовтні-квітні - сухо.

Мова - іспанська. Частина кубинців розмовляє російською, дехто знає англійську та французьку.

Валюта - песо ($1 - 26,5 песо). Приймаються картки Visa, Master, Diners Club. Не діють Visa Electron і Maestro.

Візу оформлюють у посольстві протягом тижня, за окрему плату - упродовж дня.

Ввозити в країну заборонено побутові електроприлади і предмети еротичного характеру.

Вивозити можна: 200 сигарет, 50 сигар або 250 г тютюну, дві пляшки алкогольних напоїв. Треба зберігати чек.

Зараз ви читаєте новину «Кубинці вважають Фіделя старим маразматиком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути