четвер, 09 вересня 2021 09:41

Гроші, цінність яких гарантували 4,5 тонни опію

Автор: Валерій ШМАКОВ
 

"Кредитные билеты обезпечиваются опіемъ хранящимся въ Государственномъ Банке и всемъ достояніемъ Семиречья", – стверджує напис на купюрах, видрукуваних 1918 року в місті Вірний Семиріченської області Російської імперії – нині Алмати в Казахстані. На одній зображені квітки маку. 40-річний Максим Кудрявцев із Хмельницького придбав 2007-го кредитні білети номіналом 50 коп., 1 і 3 руб.

– Продавець перебрався у Крим із Казахстану, – розповідає Максим. – Його дід був білогвардійцем, мав будинок із садом за високим глиняним парканом у центрі Алмати. Перед смертю сказав, що вдома заховав скарб. Рідні перерили весь сад, та нічого не знайшли. У 1970-х, коли місто почали забудовувати, родину змусили перебратися на нову ділянку. В день з'їзду той чоловік збирав речі в підвалі. Помітив, що тепло­ізоляція труби від котла в одному місці відклеїлася. Розмотав її і знайшов між тканиною і трубою загорнуті в папір 60 купюр.

Під час громадянської війни в Росії територія сучасного Казахстану була розділена фронтами. Семиріченська область опинилася відрізаною від інших регіо­нів, почалися проблеми з валютою. Царські гроші скасували, нових ще не випустили. Тож стали друкувати власні.

– Жодного захисту, наприклад водяних знаків, на них немає, – продовжує Максим Кудрявцев. – На початках друкували фарбами для підлоги, інших не було. Ножиць теж не мали, відривали папірці руками. Але виготовити валюту – пів справи. Потрібно, щоб населення повірило в її цінність. Золота в краї не було. Натомість у підвалі міського відділення Державного банку лежали 4,5 тонни опію. Влада закуповувала його як знеболювальне для солдатів. Опіум оцінили у 40 мільйонів рублів, на таку суму й випустили грошей.

Жителі не довіряли опіумним рублям. Розраховувалися ними неохоче. Наприкінці 1919 року бої в околицях припинилися. Наркогроші вилучили з обігу. Сьогодні одну таку купюру на інтернет-аукціонах можуть продавати за $250.

Зараз ви читаєте новину «Гроші, цінність яких гарантували 4,5 тонни опію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути